Програм ЕУ за младе професионалце на Западном Балкану

0

Крајњи циљ пројекта “Програм ЕУ за младе професионалце на Западном Балкану” који финансира ЕУ је регионална сарадња и повезивање младих кадрова који ће једног дана бити носиоци процеса приступања Унији, речено је данас на испраћају петоро младих државних службеника из Србије на стручно усавршавање на европским универзитетима.

Ове треће узастопне године од како пројекат ЕУ спроводи Британски савет, одлази петоро младих службеника из Србије на стручно усавршавање на универзитете у Паризу – студије политичких наука (Сциенцес По) и у Брижу – Колеџ Европе, речено је на скупу у ЕУ инфо центру.

Заменик шефа Делегације ЕУ Матеја Норчич Штамцар изјавила је да ће учесници пројекта на терену спроводити регионалну сарадњу.

„Сматрамо да кад шаљемо младе службенике у Белгију и Француску радимо на њиховом знању и на сарадњи у региону, јер ћете се ви повезивати са колегама из региона на прекограничној сарадњи”, рекла је она.

Према речима Штамцар, успех овог пројекта ће се мерити тиме колико су они научили да кроз међусобну сарадњу, кад се врате, искуства примене у својој земљи.

Директорка Британског савета за Западни Балкан Клер Сирс истакла је значај програма у јачању јавне администрације, усавршавању младих и њиховом повезивању региона.

Она је полазницима пред пут поручила да много науче и стекну нова пријатељства.

Једна од учесника, координаторка у сектору за прекограничну сарадњу у Министарству за европске интеграције Снежана Новковић рекла је да ће прво две недеље боравити у Паризу, у фебруару путују у Бриж, а у априлу ће кроз размене у региону радити заједнички завршни рад.

Према њеним речима, идеја је да се уложи у млади кадар државне службе и кроз то да се ради реформа државне управе у свим земљама Западног Балкана.

Крајњи циљ је регионална сарадња и повезивање младих кадрова који ће једног дана бити носиоци процеса приступања да се изгради капацитет у свакој од земаља региона, изјавила је она.

У групи одабраних су и саветница у Министарству трговине туризма Јелена Ђорговић, саветник у Управи за јавне набавке Милош Станковић, Јована Вишњић из Министартва за европске интеграције и Драгана Петковић запослена у Фискалном савету.

Државна секретарак Министарства за европске интеграције Ања Ровић рекла је да ће њихово усавршавање на најпрестижнијим образовним установама у Европи утицати на развој административних капацитета институција из којих долазе, пошто се разменом службеника повезују млади и размењују искуства, што доприноси регионалној сарадњи, као важном чиниоцу евриооинтеграција.

Подели

Comments are closed.