Пројекат ЕС-ГЕЕС за зелене и енергетски ефикасне школе

0

Регионална развојна агенција Бачка и Техничка школа “Милева Марић-Ајнштајн” из Новог Сада учествују у пројекту прекограничне сарадње Хрватске и Србије под именом ЕС-ГЕЕС, чији је основни циљ повећање енергетске ефикасности јавних зграда у обе државе.

Пројекат, који је почео 15. јула ове године и траје до 14. јануара 2020. године, спроводи се у склопу Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Србије и Хрватске, а његова укупна вредност је 1.395.189,70 евра.

У склопу пројекта планирано је реконструисање школа у обе земље, као и размена знања у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије кроз различите едукативне садржаје. За енергетску реконструкцију изабране су школе, као симбол инвестирања у будућност.
Главни резултати пројекта биће унапређење знања о енергетској ефикасности и обновљивим изворима енергије, као и њихова промоција. Важан део пројекта је смањење потрошње енергије те ће се енергетска реконструкција спроводити уз коришћење обновљивих извора енергије.

Прекогранична сарадња биће додатно оснажена кроз различите активности које ће резултирати позитивним променама у области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије у обе земље.
Први састанак партнера на пројекту одржан је у јулу ове године, а поред партнера из Србије, присуствовали су и представници Града Осијека, као носиоца пројекта, те представници партнера из Хрватске – Регионалне развојне агенције Славоније и Барање и Трговачког друштва Обновљиви извори енергије Осијек д.о.о.

 

Подели

Comments are closed.