Развојни пројекти у Брусу уз европску подршку

0

Током провог дана посете југозападу Србије, шеф II сектора операција Делегације Европске уније, Штефен Худолин обишао је у Брусу радове на изградњи Дневног центра за особе са сметњама у развоју који ће омогућити одговарајуће услове за боравак и побољшати положај око тридесеторо корисника и корисница на територији општине.

Изградњу Дома са дневним боравком финансирају Европска унија и Влада Швајцарске преко развојног програма Европски ПРОГРЕС са 95.400 евра, док општина Брус чији је партнер на пројекту Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Пчелица“ учествује са 14.500 евра.

„Овај пројекат је један од бројних одличних примера како општина, локалне институције, Влада Републике Србије и Европска унија заједно ослушкују и раде на остваривању изражених потреба локалног становништва широм Србије”, рекао је шеф ИИ сектора операција Делегације Европске уније, Штефен Худолин приликом обиласка радова и истакао да је у будућности важно размишљати о одрживости рада Дневног боравка.

Он је нагласио да су ЕУ  и Влада Швајцарске до сада у југоисточну и југозападну Србију само преко Европског ПРОГРЕСа уложили 5,5 милиона евра у инфраструктурне пројекте од којих су многи фокусирани на побољшање приступа социјалним услугама, образовању и здравству посебно маргинализованих друштвених група.

„У новом објекту ће наши корисници и кориснице имати адекватан и пријатан амбијент за боравак у заштићеним условима уз подршку стручног особља. Такође кроз друштвено ангажовање и унапређивање социјалних вештина, помоћићемо њиховом укључивању у заједницу“, рекла је Татјана Докић Миленковић из Удружења „Пчелица“. Како је истакла на овај начин ће се пружити подршка и породицама, посебно родитељима који ће за време док су деца у боравку моћи да нађу привремене послове и остваре приходе.

Председник општине Брус Милутин Јеличић је рекао да је општина препознала важност овога пројекта, а да се завршетак радова на изградњи двоспратне зграде површине 400 квадратних метара са двориштем уређеним за боравак деце очекује у августу 2017.

Штефен Худолин је у Брусу посетио Бојану Пуношевац која је уз подршку ЕУ и Владе Швајцарске добила стоматолошку опрему у вредности од 10.000 евра и отворила своју ординацију. Донатори су преко Европског ПРОГРЕСа подржали женско предузетништво са 357.000 евра и 45 жена су добиле опрему за започињање властитог бизниса.

Током састанка шефа II сектора операција Делегације ЕУ, Штефена Худолина и председника општине Брус оцењено је да је подршка ЕУ посебно значајна за  подстицање конкурентности локалне привреде и економски развој. Худолин је честитао на напретку који је општина остварила у ефикасности издавања грађевинских дозвола за који је добила признање на X годишњој конференцији Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД). Наиме, у све 34 општине у којима се реализује Европски ПРОГРЕС, НАЛЕД је уз финансијксу подршку Европске уније, Владе Швајцарске и Владе Републике Србије спровео пројекат подршке имплементацији система за електронско издавање грађевинских дозвола са циљем јачања капацитета одељења за урбанизам и градњу у локалним самоуправама.

Другог дана посете, 12. маја, шеф II сектора операција Делегације ЕУ Штефен Худолин ће посетити Нови Пазар и присуствовати манифестацији „Сусрет са Европом“ којом ће се обележити Дан Европе.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Подели

Comments are closed.