Разноврстан програм Месеца Европе у Србији

0

Делегација ЕУ у Србији ће обележити овогодишњи Месец Европе низом маинфестација које ће трајати до краја маја. На Дан Европе, 9. маја, шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, уручиће награде ученицима средњих школа – победницима на конкурсу у оквиру пројекта „Доживи Европу“, на свечаности која ће бити одржана у ЕУ Инфо центру у Београду, са почетком у 13 сати. Паралелно це ЕУ инфо центар, заједно са Европским покретом у Србији, на Тргу Републике у Београду, између 11 и 15 сати, поставити стандове на којима ће делити промотивни материјал и посетиоцима давати информације о ЕУ, уз пригодне забавне садржаје. Исте вечери, Делегација ЕУ у Србији организује, у Музеју савремене уметности у Београду, традиционални пријем поводом Дана Европе са изложбама фотографија посвећених Европској години културног наслеђа и радова награђених ученика у оквиру пројекта „Дођиви Европу“. Касније те вечери, споменик „Победник“ на Калемегдану, дело вајара Ивана Мештровица, биће осветљен бојама заставе ЕУ, између 20 сати и поноћи.

У Нишу ће Дан Европе ЕУ инфо кутак обележити културно-уметничким програмом на амфитеатру нишавског кеја кроз наступе дечијег хора ,,Чаролија’’, победника такмичења ,,Србија у ритму Европе’’, а премијерно ће бити изведена и дечија представа ,,Пустоловине са Пипи Дугом Чарапом“. Истовремено ће у Официрском дому бити отворена изложба дечијих радова насталих на креативним радионицама у ЕУ инфо кутку на тему културног наслеђа Србије и ЕУ. Програм се наставља у Нишком културном центру где ће бити приказана два филма савремене европске продукције: француски „Нисам ђубре“ и словачки „Фер-плеј“. Исте вечери зграда Народног позоришта у том граду  биће осветљена бојама заставе Европске уније.

Поводом Дана Европе ЕУ инфо кутак у Новом Саду ће 10. маја у Зрењанину учествовати на фестивалу Европско село који се, седму узастопну годину, одржава са циљем упознавања основаца са обичајима, историјом, културом, националним играма, музиком и туристичким атракцијама земаља чланица ЕУ. Представници Делегације ЕУ уручицћ награде школама чији су ученици награђени на квизу знања о историји и вредностима ЕУ, у присуству представника Министарства за европске интеграције и амбасада држава цланица ЕУ, који подржавају ту манифестацију.

Током маја ће ЕУ инфо кутци у Нишу и Новом Саду наставити са органиyацијом посета установама културе и стручним вођењем кроз значајне градске локалитете, као и академским предавањима у склопу обележавања Европске године културног наслеђа. У ЕУ инфо центру у Београду професор Факултета ликовних уметбости у Београду, Милета Продановић, ће 16 маја одржати предавање са темом Култура сећања кроз јавне споменике.

Свечано отварање овогодишњег, седмог Фестивала европског филма, биће одржано 16. маја у Зајечару приказивањем домаћег филма „Друга страна свега“ Миле Турајлиц. Током маја и до краја године у десетак српских градова биће приказано 20 филмова које су обезбедиле амбасаде земаља чланица ЕУ.

Међународни дан борбе против хомофобије, трансфобије и би-фобије биће обележен дебатама на ту тему у ЕУ инфо центру и кутцима у Београду, Новом Саду и Нишу, 16 и 17. маја.

Делегација ЕУ и Министарство пољопривреде организоваће ,,ЕУ дан’’ 17. маја у Новом Саду оквиру Сајма пољопривреде у том граду, уз подрску ЕУ инфо центра и ЕУ инфо кутка у Новом Саду.

Од 17. до 21. маја у Нишу ће се, уз подршку Делегације европске уније у Србији, уз подршку Делегације ЕУ у Србији, одржати Интернационалне Еразмус игре које ће окупити око 300 младих из читавог света.

Сајам ЕУ пројеката ће 21. маја бити организован у Аранђеловцу, у организацији Делегације ЕУ.

До 21. маја је отворено и селфи фото-такмичење ,,Делимо културно наслеђе“, којим делегација ЕУ жели да промовисе одабрана места српске и европске културе. Победницима такмичења бице уручене награде на свечаности у ЕУ инфо центру у Београду, 31 маја.

Финале овогодишњег пројекта Европске школе дебате у којем учествују средњошколци и студенти из читаве Србије, бице одржано 22. маја у Народној скупштини у Београду, где це представници Делегације ЕУ уруцити признања победничком тиму.

Овогодишњи програм Месеца Европе употпуниће и изложбе на тему културног наслеђа, мултимедијални догађаји који се тичу актуелног бугарског председавања Европском унијом, као и друге многобројне дебате на различите теме везане за ЕУ.

Подели

Comments are closed.