Ревизија Акционог плана за поглaвље 23

0

На округлом столу поводом ревизије Акционог плана за поглавље 23, министарка правде Нела Кубуровић рекла је да се писани коментари на први нацрт ревидираног Акционог плана достављају до 8. фебруара, а потом ће се та мишљења размотрити и направиће се предлог који ће послати у Брисел, после чега ће се поново направити текст и почеће јавна расправа.

Кубуровић је рекла да Србија већ неколико година предузима мере из Акционог плана, али да је после три године дошло време да се неке активности ревидирају и да се види шта је урађено, а шта тек треба урадити.

Она је казала да ће оно што је урађено бити избрисано из ревидираног плана, а да ће неке ствари бити усклађене са новим стратегијама, као и да ће буџет бити написан тек када се буде знало које ће све активности бити предузете.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да је у Србији направљен изузетан помак у области владавине права.

Она је рекла да су Србија и Црна Гора почеле са поглављима 23 и 24 из области владавине права, а да је Србија морала да направи први Акциони план пре него што су јој достављене прелазне мере и да је потребно направити ревизију јер су неки рокови и акције били преамбициозно постављени.

“Верујем да ће транспарентан и инклузиван процес поставити реалне рокове и активности”, рекла је Јоксимовић и додала да ревизија не значи брисање активности које су планиране, већ да ће бити брисане само оне које су реализоване.

Шефица преговарачког тима Србије у процесу европских интеграција Тања Мишчевић изјавила је да је ревизија Акционог плана за поглавље 23 у преговорима са Европском унијом добровољан процес.

“Да ли нам је неко поставио рокове? Не. То је наша одлука И процена да је потребна ревизија”, рекла је Мишчевић.

Заменица шефа Делегације Европске уније Матеа Норчич Штамцар рекла је да зна да су мерила из поглавља 23 јако захтевна И да се то поглавље односи на кључне правосудне институције, суђења у разумном року и независност правосуђа од политичких институција, као и да је ЕУ свесна да је тешко остварити те циљева.

На питања новинара за које су активности рокови били преамбициозно постављени, Кубуровић је рекла да је то, на пример, била измена Устава и да очекује да Скупштина Србије у пролећном заседању уђе у тај процес.

Она је додала и да ће измене у кривичном процесу, о којима се прича последњих месец дана, бити представљене до краја месеца.

Подели

Comments are closed.