Реконструкција Правосудне академије уз помоћ ЕУ

0

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је обилазећи радове на реконструкцији зграде Правосудне академије, како очекује да ће њено свечано отварање бити за годину дана и захвалила Европској унији на помоћи у реконструцији зграде. Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је образовање кључно за независност и интегритет правосуђа.

Како је саопштено приликом свечаности, на основу одлуке Владе Србије из 2015. године, министарство правде и Правосудна академија исказали су иницијативу за обезбеђивањем средстава за реконструкцију зграде.

Циљ пројекта који је финансирала делагација ЕУ у Србији у оквиру ИПА пројекта 2015, у износу од три милона евра је, како је наведено, реконструкција, реновирање и адаптација зграде Правосудне академије.

Министрака је најавила да ће отварање реаконструисане зграде бити за годину дана, да очекује “да се донесу до тада и нови закони о положају судија и тужилаца као и да Правосудна академија буде уставна катерогија”, и додала да очекује уставне измене у правосудној области.

Према њеним речима, Правосудну академију је препознала и Венецијанска комисија као веома значајну за независност судија, али и њихову одговорност и ефикасност.

Она је рекла да је Правосудна академија оправдала своје постојање и данас, поред тога што је надлежна за обуку носилаца правосудних функција, надлежна је и за обуку јавних извршитеља и јавних бележника.

Шеф мисије ЕУ у Србије Сем Фабрици је рекао да та мисија заједно са владом Србије ради на “потпуном успостављању владавине права” у Србији таком процеса њеног приступања ЕУ.

Према његовим речима, у томе су кључна поглавља о правосуђу и људским правима, обухваћена поглављима 23 и 24, што је неопходно за демократски живот.

“За сваку државу су неопходне професионалне, независне и образоване судије”, истакао је Фабрици.

Оценио је да ће Правосудна академија бити “храм образовања у систему правосуђа” и навео да Србији, као и свим земљама, треба независно и одговорно судство са интегритетом.

Директор Правосудне академије Ненад Вујић је уручио признање Кубуровић и Фабрицију због залагања на развоју Правосудне академије.

Подели

Comments are closed.