Ромски језик као изборни предмет

0

Увођења ромског језика у основне школе у Србији је од велике важности и за ромску заједницу и за процес европске интеграције Србије, оценили су учесници скупа на којем је обележен почетак пројекта „Увођење ромског језика са елементима националне културе у основне школе у Србији“ који је финансирала ЕУ а спроводи га Центар за едукацију Рома и етничких заједница из Београда.

“Пројекат, који ЕУ подржава и финансира, је један од најзначајнијих међу пројектима за инклузију Рома који се спроводе у Србији”, изјавио је Никола Бизел из Делегације ЕУ у Србији.

“Опипљиве мере којима се побољшава положај Рома су од кључне важности за преговоре о поглављу 23, а ЕУ је да помогне влади и ромској заједници у томе”, рекао је он.

Наставници у томе имају важну улогу јер преносе језик, културу и вредности деци и доприносе њиховој инклузији у друштво, навео је Бизел напомињући да још пуно треба урадити да би се достигао задовљивајући ниво интеграције Рома у друштво, нарочито на локалном нивоу.

Координатор пројекта Љуан Коко је оценио да се сада постављају темељи за увођење ромског језика као изборног предмета.

Он је рекао да треба утврдити могућности за увођење предмета, развити образовни програми и омогућити сертификацију наставника на Филолошком факултету Београдског универзитета, које ће ангажовати министарство образовања.

Пројекат је усмерен на то да родитељи упишу децу на часове ромског као изборног предмета, јер је јако важно да и деца И друштво уче о Ромима и њиховом језику. Коко је навео да ће пројекат трајати 20 месеци и да је његова вредност 158.600 евра, од чега је ЕУ донирала 134.800 евра.

rajko

Књижевник, др Рајко Ђурић је говорио о историји и значају ромског језика у образовању као И о томе колико је важно учење језика за културни идентитет И друштвени значај Рома.

Јасминка Перуничић Ален из Министарства образовања је упозорила на недостатак наставника, незаинтересованост родитеља и недовољно деце да се формирају оделења. Најизраженији проблем је слаб оџив родитеља, рекла је она и додала да за десетак школа има довољно ђака, али да их родитељи нису пријавили.

Циљ пројекта „Увођење ромског језика у основне школе у Србији“ је да побољша и развије образовне програме за децу и младе заинтересоване за наставу ромског језика. Поред тога, на овај начин ће се оснажити, едуковати и омогућити стицање сертификата за најмање 40 наставника предмета Ромски језик сą елементима националне културе, као и подржати њихово ангажовање у школама у којима постоје услови да се реализује настава предмета Ромски језик са елементима националне културе.

Ова активност је део пројекта “Подршка Европске уније инклузивном друштву” који ЕУ финасира са 5.4 милиона евра, а спроводе Делегација ЕУ у Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Подели

Comments are closed.