Самит ЕУ-Западни Балкан 2018

Најважнији резултати

Самит ЕУ-Западни Балкан, одржан 17. маја у Софији у Бугарској, окупио је:

 • шефове држава или влада држава чланица ЕУ
 • лидере шест западнобалканских партнера: Албаније, Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Бивше југословенске Републике Македоније и Косова*.

„Данас смо изнова потврдил узајамну посвећеност европској перспективи региона. Као што сам рекао током недавне посете региону: Европска унија јесте и остаће најпоузданији партнер читавог Западног Балкана, због чега смо конкретизовали начине за унапређење веза унутар Западног Балкана и са ЕУ.”

Изјава председника Доналда Туска након самита ЕУ-Западни Балкан

Лидери ЕУ су усвојили Декларацију из Софије са којом су се сложили и партнери са Западног Балкана. Усвојена је и софијска агенда приоритета, као анекс Декларацији, у којој су утврђене нове мере за побољшање сарадње с регионом.

Европска перспектива

Лидери ЕУ су на састанку изнова потврдили недвосмилену подршку европској перспективи Западног Балкана. ЕУ је решена да појача подршку политичком, привредном и друштвеном преображају региона.

„Ја не видим другу будућност Западног Балкана осим оне у ЕУ. Нема алтернативе, нема плана Б. Западни Балкан је саставни део Европе и он припада нашој заједници.”

Изјава председника Доналда Туска након самита ЕУ-Западни Балкан

Западнобалкански партнери су још једном потврдили посвећеност европској перспективи као свој чврсти стратешки избор. Поново су потврдили и посвећеност европским вредностима и начелима као и визији снажне, стабилне и уједињене Европе.

ЕУ је истовремено истакла значај добросуседских односа, регионалне стабилности и узајамне сарадње. То посебно подразумева проналажење решења за билатералне спорове и улагање додатних напора у помирење.

Повезаност

Централна тема самита је била повезаност, чији је циљ побољшање веза са Западним Балканом и унутар њега. Јачање веза би требало да послужи као подршка политичкој стабилности, привредном просперитету, културном и друштвеном развоју у региону и шире.

ЕУ се обавезала да ће додатно побољшати повезивање у свим димензијама, укључујући:

 • саобраћајно повезивање
 • енергетску сигурност
 • дигиталну привреду
 • пословни амбијент
 • могућности за младе.

У софијској агенди приоритета – која је приложена Декларацији – утврђене су нове конкретне иницијативе за унапређење повезаности. На пример, средства за програм Еразмус+ ће бити удвостручена како би се већем броју младих омогућило да студира у ЕУ.

Сарадња у области безбедности

Учесници самита су разговарали и о заједничким безбедносним изазовима. „Када радимо заједно, можемо да се ефикасно суочимо са тим изазовима”, изјавили су лидери ЕУ.

Позвали су на јачање сарадње у циљу заустављања незаконитих миграција. Лидери ЕУ су се такође договорили да ће побољшати  сарадњу у области борбе против тероризма и екстремизма, укључујући финансирање, радикализацију и повратак страних бораца.

Учесници су се сложили да је борба против корупције и организованог криминала кључна за преображај региона, као и за регионалну стабилност и безбедност. Договорили су се и да ће остварити ближу сарадњу у сузбијању дезинформација и хибридних претњи.

Наредни самит ЕУ-Западни Балкан ће бити одржан током хрватског председавања Савету ЕУ 2020.

Додатне информације о самиту су доступне и на интернет страници Комисије:

Додатни документи:

Пратећи догађаји

Вече уочи састанка, 16. маја, председник Туск је позвао лидере ЕУ на неформалну вечеру. Вечера је била део агенде лидера и била је посвећена дигитализацији Европе, истраживању и иновацијама.

„Договорили смо се да ће ЕУ уложити још више напора у област дигитализације и иновација како би се успешно суочила са изазовом технолошке револуције. На формалном састанку у јуну ћемо вероватно донети веома конкретне одлуке."

Изјава председника Доналда Туска након самита ЕУ-Западни Балкан

Лидери ЕУ су разменили мишљења и о нуклеарном споразуму са Ираном. Једногласно су се сложили да ће ЕУ остати једна од страна у споразуму све док га Иран буде у потпуности поштовао.

Шефови држава или влада расправљали су и о трговини с САЂом:

„Постигли смо договор о јединственом приступу који ће дати нову снагу Комисијиним текућим преговорима са Сједињеним Државама. ЕУ је чак спремна да преговара о трговинској либерализацији са нашим америчким пријатељима, али само ако САД донесу одлуку о безусловном изузећу ЕУ од тарифа на алуминијум и челик."

Изјава председника Доналда Туска након самита ЕУ-Западни Балкан

Напомена у оквиру агенде лидера с кључним питањима о којима ће се расправљати је издата уочи вечере.

Бугарско председништво Савету је организовало и низ пратећих догађаја, који илуструју ширину односа ЕУ и Западног Балкана, који превазилазе међувладине аспекте.

Европски савет за спољне односе и Центар за европске студије Wилфриед Мартенс су 16. маја органовали конференцију под називом „У дијалогу са Западним Балканом: стварање региона раста, безбедности и повезаности на путу ка Европи”.

Осим тога, Бугарски форум за пословне лидере је 16. маја организовао догађај „Инвестициона перспектива Западног Балкана”. Био је посвећен привредним потенцијалима Западног Балкана, као и инвестиционој перпсективи региона.

Светски економски форум је 17. маја заједно с бугарским председништвом организовао стратешки дијалог о Западном Балкану. Циљ је био промоција јавно-приватних партнерстава како би се пружила подршка инвестицијама у региону.

У склопу Бечког економског форума, 18. маја ће бити одржан догађај под називом „Софиа Талкс 2018” с фокусом на регионалну привредну сарадњу.

Бугарско министарство за животну средину и воде и организација Цлеантеч Булгариа истог дана организују догађај о циркуларној привреди и чистим технологијама.

Осим тога, Европска спољнополитичка служба је покренула тематску руту културног наслеђа ЕУ и Западног Балкана. Организовано је више иницијатива и догађаја у циљу промоције богатог културног наслеђа Западног Балкана у склопу Европске године културног наслеђа.

Посета председника Туска региону уочи самита

Председник Туск је у периоду од 24. до 27. априла посетио Тирану, Подгорицу, Београд, Приштину, Сарајево и Скопље. Састао се са лидерима сваког партнера са Западног Балкана како би се припремили за предстојећи самит и разговарали о билатералним односима са ЕУ. На крају посете региону, председник Туск је учествовао у самиту у оквиру процеса Брдо–Бријуни у Скопљу.

„Ове недеље сам путовао кроз цео регион. Дошао сам на Западни Балкан уз јасну поруку лидера свих држава чланица Европске уније: региону и даље непоколебљиво нудимо европску перспективу. Можете да рачунате на нас.”

Председник Доналд Туск на конференцији за штампу у оквиру самита Брдо-Бријуни, 27. април 2018.

Председник Доналд Туск на конференцији за штампу у оквиру самита Брдо-Бријуни (саопштење за медије, 27. април 2018)

Основне информације

Лидери ЕУ су у марту 2017. поново потврдили недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана:

„Европски савет […] је поново потврдио недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана. Поздрављајући напредак који су постигли партнери у региону, Европски савет истиче да је ЕУ и даље посвећена и ангажована на свим нивоима како би западнобалканским партнерима пружила подршку за спровођење реформи и пројеката оријентисаних ка ЕУ.”

Закључци председника Европског савета, 9. март 2017.

 • Европски савет, 9-10. март 2017.

Европска комисија је 6. фебруара 2018. усвојила стратегију за Западни Балкан. У њој се истиче европска перспектива региона, наводе се реформе које треба спровести и наглашава појачана подршка ЕУ у циљу подупирања процеса увођења промена на Западном Балкану. Комисија је такође најавила шест иницијатива ЕУ којима ће се тај процес подржати у областима од заједничког интереса.

Министри унутрашњих послова ЕУ су 8. марта разговарали о сарадњи са западнобалканским партнерима у области унутрашње безбедности и борбе против тероризма на основу нове стратегије коју је Комисија представила. Резултати те расправе ће послужити као основа за припрему самита.

„Безбедност на Западном Балкану директно утиче на безбедност у ЕУ. Посвећени смо бољој сарадњи с тим регионом како бисмо се борили против претњи попут организованог криминала и тероризма и на тај начин повећали безбедност грађана.”

Валентин Радев, министар унутрашњих послова Бугарске

На самиту неће бити речи о процесу проширења, стабилизације и придруживања. Уместо тога, процес ће бити оцењен у складу с устаљеном праксом, што значи да ће Савет за опште послове сваке године ревидирати напредак у процесу проширења. Ове године ће Европска комисија 17. априла објавити своје редовне извештаје о напретку па се очекује да Савет за опште послове у јуну усвоји закључке.

Самит ЕУ-Западни Балкан се одржава у склопу агенде лидера. Реч је о конкретном програму рада којим се усмерава деловање ЕУ и то до јуна 2019. За више информација о агенди лидера, посетите следећу страницу:

За више информација о односима ЕУ и Западног Балкана, посетите следеће странице:

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

Информације о састанку

 • 17. мај 2018.

Припремни документи

Завршни документи

Саопштења за медије

 • Изјава председника Доналда Туска након самита ЕУ-Западни Балкан

17/05/2018, 16.00

 • Декларација са самита ЕУ-Западни Балкан из Софије, 17. мај 2018.

17/05/2018, 12.55

 • Изјава председника Доналда Туска уочи самита ЕУ-Западни Балкан и вечере у склопу агенде лидера

16/05/2018, 15.00

 • Писмо председника Доналда Туска члановима Европског савета уочи неформалне вечере и софијског самита ЕУ-Западни Балкана

15/05/2018, 15.10

 • Изјава председника Доналда Туска на конференцији за штампу на самиту Брдо-Бријуни

27/04/2018, 20.00

 • Изјава председника Доналда Туска након састанка са премијером Зораном Заевим у Скопљу

27/04/2018, 11.40

 • Изјава председника Доналда Туска након састанка са члановима председништва Босне и Херцеговине

26/04/2018, 16.30

 • Изјава председника Доналда Туска након састанка са председником Хашимом Тачијем у Приштини

26/04/2018, 15.00

 • Изјава председника Доналда Туска након састанка са председником Србије Александром Вучићем

25/04/2018, 19.40

 • Изјава председника Доналда Туска након састанка са премијером Албаније Едијем Рамом

24/04/2018, 15.30

 • Председник Доналд Туск у посети Западном Балкану

20/04/2018, 17.35