Самит Западног Балкана у Лондону – јачање веза унутар региона и са ЕУ

0

Лондонски самит Западног Балкана је био прилка за наставак јачања сарадње са регионом, на темељу недвосмилене посвећености и конкретних мера, са фокусом на три области од кључног значаја за сарадњу: економија, безбедност и помирење.

На самиту који је почео јуче а наставља се данас у Лондону, шефови влада и министри спољних и унутрашњих послова западнобалканских земаља са са колегама из неколико држава чланица и високих званичника ЕУ одржали низ састанака у циљу јачања сарадње између шест западнобалканских партнера, али и сарадње између региона и ЕУ, и наставка процеса евроинтеграција региона.

Представљајући ЕУ на самиту, висока представница/потпредседница Федерика Могерини је изјавила: „Годинама уназад сви радимо на томе да регион приближимо Европској унији у политичком, економском и безбедносном смислу. До сада смо видели изванредне резултате и решења за најтежа билатерална питања. Западни Балкан се постојано креће напред. Данас још једном потврђујемо да смо уз регион на том путу и да делимо његову посвећеност на путу ка заједничкој будућности.”

Јоханес Хан, комесар за европску политику суседства и преговоре о проширењу и Џулијан Кинг, комесар задужен за унију безбедности, такође присуствују самиту.

Повећање економске стабилности

Када је у питању социоекономски развој, пажња је усмерена на даље спровођење акционог плана за успостављање Регионалног економског подручја које је договорено у Трсту прошле године, а чији је циљ привлачење инвестиција и подстицање трговине, а самим тим и отварање радних места. Годину дана откако је почело спровођење акционог плана, регион већ бележи скок у унутаррегионалној трговини. Међу темама разговора су и дигиталне вештине што се директно надовезује на Дигиталну агенду за Западни Балкан која је усвојена у јуну у Софији.

Учесници самита ће размотрити начине за повећање финансирања за мала и средња предузећа и стартап компаније, између осталог мобилизацијом небанкарског финансирања. Биће речи и о активном ангажману региона у погледу енергетске транзиције и бољем искоришћавању значајног хидроенергетског потенцијала региона на одржив начин.

Како би подржала постизање ових циљева, Европска комисија у сарадњи са партнерским финансијским институцијама планира покретање новог инструмента за обезбеђивање гаранција 2019. у оквиру Инвестиционог оквира за Западни Балкан. До 150 милиона евра иницијалног износа за период 2019-2020. ће омогућити мобилизацију до једне милијарде инвестиција у одрживи социоекономски развој и регионалне интеграције. Инструмент ће омогућити поделу финансијског ризика ради активирања приватних инвестиција у широком спектру сектора попут малих и средњих предузећа и стартап компанија, финансирања мера за сузбијање климатских промена, као и инвестиција у социјалном и дигиталном сектору, чиме ће бити отклоњене главне препреке за приступ финансирању у региону.

Јачање безбедносне сарадње

Лидери су јуче разматрали начине за продубљивање сарадње у решавању заједничких безбедносних изазова, укључујући борбу против тероризма, радикализације, сајбер напада, организованог криминала и трговине оружјем, између Западног Балкана и ЕУ. Самит је такође прилика интензивирање сарадње између органа за спровођење закона на Западном Балкану, између осталог у области размене информација. Веза између корупције и безбедности је такође била међу темама, а представници земаља Западног Балкана су још једном потврдили посвећеност борби против корупције.

Олакшавање политичке сарадње

Регионална сарадња и добросуседски односи су окосница европског пута земаља у региону, што подразумева и постизање трајног помирења. Министри су разменили ставе о билатералним и питањима из прошлости попут ратних злочина и несталих лица. ЕУ подржава учешће младих са Западног Балкана – сарадња међу младима је кључ даљег јачања повезаности у региону – кроз велики број пројеката, попут програма Марија Склодовска Кири, Креативна Европа  и Еразмус+, те путем програма Млади у акцији, односно Ресурс центра за југоисточну Европу (САЛТО). Осим тога, Регионална канцеларија за сарадњу младих (РYЦО) ће такође представити своје најновије успехе и стратешки план за период 2019-2021. чији је циљ промоција помирења и сарадње међу младима у региону.

Подели

Comments are closed.