Самит о Западном Балкану: оправдана очекивања региона

0

Самит о Западном Балкану 2017. је одржан данас у Трсту. Шефови влада, министри спољних послова, министри економије и министри саобраћаја земаља Западног Балкана, заједно са колегама из неколико држава чланица и високим званичницима ЕУ, разговарали су о кључним областима регионалне сарадње и представили конкретне мере за боље повезивање инфраструктуре, економије и људи у региону.

Висока представница за спољне послове и политику безбедности/потпредседница Федерика Могерини је након Самита изјавила: „На овом важном Самиту чији је домаћин била Италија, пре свега смо потврдили перспективу европских интеграција Западног Балкана. Свих шест партнера на Западном Балкану очигледно желе да се боље интегришу у ЕУ и решени су да њихова будућност буде у ЕУ; након спровођења одговарајућих реформи, ми ћемо бити доследни у испуњавању наших обавеза. Осим тога, данас је потврђен велики број нових практичних пројеката, а потписан је и Уговор о саобраћајној заједници која ће омогућити даље повезивање. Дакле, практични кораци и европска перспектива; све у свему, један веома успешан самит“. Интегрална изјава Федерике Могерини са Самита је доступна oвде.

Јоханес Хан, комесар за европску суседску политику и преговоре о проширењу, учествовао је у низу догађаја међу којима су и церемонија потписивања „писма о намерама” за доделу нових средстава за Инструмент за развој предузећа и иновација на Западном Балкану, Бизнис форум, Форум цивилног друштва, Форум младих и састанак министара спољних послова. Прочитајте говоре комесара Хана на Бизнис форуму i Форуму младих.

Виолета Булц, комесарка за саобраћај, састала се министрима енергетике и министрима саобраћаја. Фокус њених састанака је био на финализацији Уговора о саобраћајној заједници и безбедности у друмском саобраћају. Свечаности потписивања Уговора о саобраћајној заједници су присуствовали и Федерика Могерини и Јоханес Хан.

Данашњи састанак је одржан у оквиру берлинског процеса, иницијативе за снажнију регионалну сарадњу на Западном Балкану. Међу учесницима су били и представници седам држава чланица ЕУ: Аустрије, Хрватске, Француске, Немачке, Италије, Словеније и Уједињеног Краљевства. Сви учесници су изразили велико задовољство у погледу будућих догађаја на високом нивоу у самом региону.

Повезивање инфраструктура

Председништво ЕУ и Европска комисија су данас у име Европске уније потписали Уговор о саобраћајној заједници са пет западнобалканксих партнера. Учесници Самита су позвали Босну и Херцеговину да што пре потпише Уговор.

Ово значајно постигнуће ће отворити пут за унапређење инфраструктуре и пружање квалитетнијих саобраћајних услуга широм региона. Уговор о саобраћајној заједници ће допринети спровођењу реформи које утичу на свакодневни живот грађана, на пример у области безбедности у друмском саобраћају. Виши ниво стабилности ће такође привући нове инвеститоре у регион и допринети привредном расту. Коначно, овај Уговор ће помоћи земљама Западног Балкана да ускладе национална законодавства у области саобраћаја са ЕУ, чиме ће оснажити суседске односе, унапредити прекограничну сарадњу и приближити се Европској унији. Више информација о овоме је доступно у iинформативном листу и mмапи инфраструктурних инвестиционих пројеката.

Повезивање економија

Лидери Западног Балкана су постигли договор о Акционом плану за развој регионалног економског подручја у циљу интеграције тржишта од око 20 милиона људи и привлачења инвестиција те остваривања раста и отварања радних места. Осим тога, међу циљевима које треба постићи у наредним годинама су и развој дигиталних тржишта, паметни раст, мобилност квалификованих радика и узајамно признавање стручних квалификација у региону. Комисија ће подржати реализацију ове иницијативе кроз пакет помоћи у вредности од седам милиона евра за унапређење инвестиционе климе, развој стратегија паметне специјализације и Коморски инвестициони форум Западног Балкана. На Самиту је успостављен стални секретаријат овог Форума, који окупља локалне привредне коморе, са циљем да регионално економско подручје претвори у реалне прилике за предузећа широм региона.

Када је у питању подршка приватном сектору, Европска комисија је најавила да ће обезбедити додатна средства у износу од 48 милиона евра за Инструмент за развој предузећа и иновација на Западном Балкану од ког се очекује да предузећима у региону донесе око 250 милиона евра.

Повезивање људи

Форум младих ЕУ и Западног Балкана, у ком је учествовао и комесар Хан, окупио је преко 100 младих лидера и представника омладинских организација са Западног Балкана и из ЕУ који су разговарали о мобилности, инклузији, предузетништву и омладинском учешћу. Закључци Форума су представљени на Самиту и послужиће као основа за развој програма рада Регионалне канцеларије за сарадњу младих. Политички лидери из региона су током Самита потврдили посвећеност програму размене младих државних службеника са Западног Балкана који је покренут на прошлогодишњем Самиту у Паризу и који је остварио веома позитивне резултате.

За више информација

Подели

Comments are closed.