Самит у Софији: Будућност Западног Балкана је у ЕУ

0

На Самиту челника Европске уније и Западног Балкана о европској перспективи, развоју и сарадњи одржаном у Софили усвојена је Декларација којом је ЕУ потврдила подршку европској перспективи Западног Балкана.
Лидери земаља региона потписали су изјаву подршке дигиталној агенди Западног Балкана. Изјаву су потписали и прихватили премијер Црне Горе Душко Марковић, председник Србије Александар Вучић, председавајући Председништва БиХ Балкир Изетбеговић, председник Косова Хашим Тачи, премијер БЈРМ Зоран Заев и премијер Албаније Еди Рама.

Поред тога, министри енергетике Србије и Бугарске, Александар Антић и Теменушка Петкова потписали су заједничку изјаву о изградњи гасног интерконектора Бугарска-Србија.

Туск: Европске интеграције региона топ приоритет за ЕУ

“Треба да разговарамо о суштини, а не о датумима, историјски, географски, културно, ментално регион Западног Балкана припада Европи и свих 28 лидера је сагласно да говоримо о европској перспективи региона, али не желимо да предлажемо нереална решења попут “убрзаног пута”, оценио је председник Европског савета Доналд Туск.

Туск је, на конференцији за новинаре после завршетка Самита ЕУ-Западни Балкан, рекао да је прошло много времена од оваквог сусрета у Солуну, због чега је донета одлука да се овакав формат сусрета организује за две године у Хрватској.

“То је најбољи доказ да су европске интеграције региона топ приоритет за ЕУ”, додао је Туск.

Туск је рекао да је било скептицизма између лидера о теми проширења, не због региона, већ проширења ЕУ као феномена.

Премијер Бугарске Бојко Борисов захвалио је европским лидерима који су дошли у Софију, напомињући да је тај скуп донео до пре неколико година незамисливе ствари попут тога да се председник Србије Александар Вучиæ и председник Косова Хашим Тачи рукују због споразума о повезивању.

“Било је много страха и разговора у западним медијима око интеграције региона, али ако замислимо да је Западни Балкан једна држава, он би имао БДП од 96 милијарди евра, што је БДП СЛовачке, а становника мање него Румунија.

Да ли је то тај велики страх и да ли је то претња ЕУ? Да ли је боље да преговарају о ЕУ и тежем испуњавању критерјума, или их оставити тихом утицају других геостратешких играча”, упитао је Борисов.

Он је рекао да је добра вест и нешто што ће македонски и грчки премијери Зоран Заев и Алексис Ципрас поделити са својим грађанима.

“Јасно је да са свим питањима које имамо, са великим геостратешким играèима на свету, да је једини резултат за ЕУ да будемо уједињени. Осетио сам да снага ЕУ лежи у јединству”, закључио је Борисов.

Декларација: Недвосмислена подршка Западном Балкану

У Декларацији Европска унија поново потврђује недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана. “ЕУ поздравља заједничку посвећеност партнера са Западног Балкана европским вредностима и начелима као и визији снажне, стабилне и уједињене Европе, подржане нашим историјским, културним и географским везама и узајамним политичким, безбедносним и привредним интересима”, наведено се у овом документу.

Додаје се да су, на основу досадашњег напретка, партнери са Западног Балкана поново потврдили посвећеност европској перспективи као свом чврстом стратешком избору.

“ЕУ је одлучна да појача и ин тензивира ангажман на свим нивоима како би подржала политичку, привредну и друштвену трансформацију региона, из међу осталог кроз појачану помоћ која се заснива на конкретном напретку партнера са Западног Балкана у области владавине права, као и у друштвено – економским реформама”, пише у Декларацији.

Унија је поздравила “посвећеност партнера са Западног Балкана преимућству демократије и владавине права, нарочито у погледу борбе против корупције и организованог криминала, доброг управљања, као и поштовања људских права и права припадника мањина”.

Такође се подржава опредељење партнера са Западног Балкана да наставе да јачају добросуседске односе, регионалну стабилност и узајамну сарадњу.

ЕУ поручује да је сагласна са подстицањем повољног тржишног и инвестиционог окружења на Западном Балкану, како би се брже напредовало у смеру дигиталне економије и одрживих друштава која воде рачуна о клими у складу са Париским споразумом. Енергетска сигурност биће приоритет, додаје се.
У Декларацији се каже и да борба против тероризма и екстремизма, укључујући финасирање, радикализацију и повратак страних терористичких бораца изискују појачану сарадњу.
ЕУ је поздравила и допринос Западног Балкана заједничкој спољној и безбедносној политици. Текст Декларације можете прочитати овде

Подели

Comments are closed.