Саопштење Европске комисије поводом Међународног дана Рома

0

Поводом Међународног дана Рома, саопштењем су се огласили први потпредсједник Франс Тимерманс, комесар Јоханес Хан и комесарке Мариан Тајсен, Вера Јурова и Корина Крецу:

“Данас славимо ромску културу и присећамо се њихове историје, која је већ вековима саставни део Европе. Упркос томе што су најбројнија мањина у Европи, ромске заједнице још увек испаштају због раширене дискриминације и маргинализације. То их спречава у остваривању основних права на образовање, запошљавање, достојанствене услове за становање или основну здравствену негу.

Нетрпељивост према Ромима се појачава. Сведочимо екстремистичком говору, између осталог и код политичара, и ширењу говора мржње и лажних вести на интернету. Речи доводе до мржње, а мржња доводи до насиља. Морамо да пазимо да Роми не постану поново мета узнемиравања и напада. Искуства из историје могу нам помоћи да спречимо распиривање мржње из прошлости.

Како бисмо у томе успели, морамо чврсто да бранимо своје основне вредности. ЕУ се залаже за друштво у којем се према свим мањинама поступа једнако, и у коме ромске заједнице имају иста права и прилике као и сви други. То је наша основа.

Међународни дан Рома пружа нам прилику да размотримо шта је учињено на европском и националном нивоу како би се побољшала укљученост Рома. Настојања држава чланица од 2011. се темеље на Оквиру ЕУ за националне стратегије интеграције Рома, а за подршку интеграцији Рома доступна су и финанцијска средства ЕУ. Захваљујући том приступу, напредак је видљив, посебно у подручју образовања.

Ипак, морамо још много тога да урадимо како бисмо осигурали да заједнице Рома остваре свој потенцијал. Европска комисија потстиче државе чланице, као и партнере с европском перспективом, да испуњавају своје обавезе, појачају борбу против дискриминације и подрже учествовање и заступљеност Рома у политичком животу, нашим економијама и друштвима. Они су део нас.

За заустављање вековима дуге маргинализације потребна је сарадња на нивоу целе Европе. Политичари, од националних до локалних, морају да ојачају поверење између ромских и осталих заједница и да Ромима осигурају једнака права и могућности као и другим Европљанима,” наводи се у саопштењу.

Шири контекст и детаље можете пронаћи на званичном сајту Комисије. Шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици током Међународног дана Рома учествовао је у дискусији „Институционални механизми за социјално укључивање Рома и Ромкиња“.

Подели

Comments are closed.