Сајам ученичких компанија Европе отворен у Београду

0

Србија је први пут домаћин такмичења најбољих ученичких компанија Европе, у оквиру којег су средњошколци из 37 земаља Европе у центру Београда представили услуге и производе које су сами развили. Средњошколци из 39 ученичких компанија изложили су своје производе у сајамској поставци на Обилићевом венцу. Такмичење, 29. по реду, су организовале организације Достигнућа младих и ЈА Еуропе, уз подршку Министарства привреде, Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), Европске комисије и неколико компанија.

На отварању сајма шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици истакао је да је то пројекат за младе који су будућност Србије и ЕУ. Он је указао да је предузетништво стање ума и навео да ,,20 одсто ученика који учествују у таквим пројектима имају три до пет пута више могућности да покрену сопствени бизнис, у поређењу са формалним образовањем’’ и предочио циљ да се креира боље пословно окружење. Према његовим речима, ,,ЕУ је подржала реформе образовања у Србији са 80 милиона евра’’.

Fonet

Амбасадор САД у Србији Кајл Скат је поручио такмичарима да су већ доласком у Београд победници и да имају прилику да уче једни од других.

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да је ,,Србија земља у којој се интензивно развија предузетништво младих и да око 250 школа има ученичке компаније’’. Он је навео да је у основне школе уведен предмет технологија и предузетништво, подстиче се развој ученичких и студентских компанија и развија концепт ученичког задругарства, док се у средњим школама спроводи Закон о дуалном образовању.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић пожелео је добродошлицу младима из 37 земаља, уз оцену да Европа има будућност са младима који су спремни да постану лидери.

Fonet

Средњошколци из целе Европе такмиче се у услугама и производима, као што су чоколадице са зрикавцима, алгоритамске лампице за бицикле, намештај израђен од старих скејтбордова, поџемне капсуле за рано откривање шумских пожара, кућне апарате који уље коришћено у домаћинству претварају у сапуне или свеће.

Србију представља ученичка компанија “Гроове Стреет” из Пете економске школе у Београду, која је победила на националном такмичењу захваљујући иновативном производу намењеном хроничним болесницима – наруквици са QР кодом чијим очитавањем се добијају информације о пружању прве помоћи особи која је носи.

Чланови жирија долазе из највећих светских компанија, а победници такмичења биће проглашени вечерас на церемонији у Белекспо центру.

Подели

Comments are closed.