Свечано отворени радови на реновирању БЕЛхоспис дневног центра у Србији

0

На свечаној церемонији одржаној у Малом Мокром Лугу званично су отворени радови на реновирању првог хоспис дневног центра у Србији.

БЕЛхоспице је добио подршку у оквиру гранта “Развој ефикасних услуга у заједници у области образовања и социјалне заштите на локалном нивоу”, који се спроводи партнерском сарадњом Министарства финансија Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања а финансиран је средствима Европске уније.

Присутнима су се обратили шеф делегације Европске Уније у Србији Сем Фабрици, Лео Д’аес, амбасадор Белгије, Милош Јанковић помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања као и  Вера Маџгаљ, директорка БЕЛхоспице центра.

Амбасадор Фабрици је навео да ЕУ подржава БЕЛхоспице са 197.000 евра, и подсетио а да је у периоду од 2011. до 2014, пројекат “Развој палијативне неге у Србији”, који је финансирала ЕУ, спроведен у партнерству са Министарством здравља.

„Највећи напредак је остварен у подручју едукације стручног особља, превасходно у систему здравствене неге. Фокус пројекта је било отварање 13 јединица палијативне неге у оквиру болница у градовима широм Србије, а циљеви пројекта су били усмерени на сектор здравства“, нагласио је Фабрици.

Поред постојеће услуге збрињавања онколошких пацијената у одмаклим фазама болести и чланова породица у кућним условима, реновирање БЕЛхоспице центра ће унапредити квалитет живота за најмање 60 пацијената и 120 чланова породица а на дневном нивоу пружи бесплатне услуге боравака за 20 онколошких пацијената.

У квалитетно палијативно збрињавање које ће пружати БЕЛхоспице тим састављен од лекара, медицинских сестара, неговатељица, социјалних радника, психолога и духовника укључиће се и велики број волонтера, а обезбедиће се и бесплатне услуге превоза и хране за пацијенте у хоспис дневном центру у периоду од осам месеци.

Такође, пројекат предвиђа и лиценцирање услуге, унапређење међусекторске сарадње и координацију потреба пацијената са здравственим и социјалним институцијама и локалном управом.

Подели

Comments are closed.