Сем Фабрици: Србија може до 2025. да буде спремана за улазак у ЕУ

0

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је у интервјуу за Политику, поновио став Брисела да су врата ЕУ отворена за Србију и нагласио да су наредних шест месеци јединствена прилика и шанса да се направи велики искорак да процес проширења за земље Западног Балкана постане неповратан.

Он је истакао и да је отварање приступних поглавља увек добар сигнал.

“Када се сагледа цела 2017. Србија је отворила шест поглавља, тако да их је сада укупно 12 отворених. То значи да је ова година донела скок од 50 одсто у укупном раду на отварању поглавља”, рекао је Фабрици.

На питање о томе да Хрватска покушава да успори Србију због билатералних питања, амбасадор Фабрици је рекао да билатерална отворена питања треба да решавају две земље које су у то укључене.

“Видели смо да је Хрватска на крају постала део ЕУ, што може да постане и Србија”, рекао је.
Поводом поруке председника ЕК да би Србија и Црна Гора требало да буду спремне за улазак у ЕУ 2025. Фабрици је одговорио: “Ако ме питате да ли Србија може то да оствари, верујем да може. Али питање је како да стигнете до тога наредних година. Мислим да је најважнија порука председника ЕК да су врата за Србију отворена а сада је на Србији да предузме кораке”.

Упитан које детаље може да открије о новој стратегији ЕУ која ће бити представљена у фебруару, Фабрици каже – практично, врло мало.

“Стратегија се још пише. Требало би сачекати да буде одобрена и објављена. Њена важност је и у томе што је за Брисел проширење свакако међу приоритетима. У 2018. ће бити прегршта важних прилика”, каже он.

Поред стратегије, у априлу се очекује редовни извештај о напретку, у мају самит Западног Балкана , који се организује у оквиру бугарског председавања, потом окупљања лидера на Европском савету, напомиње Фабрици.

“Наредних шест месеци су јединствена прилика и шанса да се направи велики искорак до процес проширења за земље Западног Балкана постане неповратан”, поручује он. На констатацију новинара да дијалог Београда и Приштине у овом моменту практично стоји, Фабрици каже:

“Тај дијалог је свакако важан и до сада је донео резултате. Неки споразуми су примењени, последњи о правосуђу у октобру. Неке би требало да имплементирају обе стране. Наравно да Брисел и представница ЕУ Могерини захтевају да све што је договорено буде реализовано. Знамо да је то тежак процес, али охрабрујемо обе стране да се придржавају онога што је договорено.”

Поводом тога што Приштина више од 1.700 дана касни са формирањем ЗСО, он каже да ЕУ константно упућује поруке косовским властима да би то требало да имплементирају.

“Исто тако и за део споразума који се односи на енергетику позивамо обе стране да се реализује”, додао је Фабрици.

На питање у вези са инсистирањем Приштине да би САД требало интензивније да се укључе у дијалог у Бриселу, Фабрици напомиње да се чуло више захтева и да је из Москве стигла вест да би и Русија могла да се укључи.

Оно што могу да кажем је наша порука – да је на Београду и Приштини да договоре области , кораке, садржај и формат дијалога, истиче он.
Формат, како каже, не може да буде промењен уколико се Београд и Приштина не усагласе.

Каже и да ЕУ, иако не може да коментарише унутрашњи дијалог о КиМ који је покренуо председник Александар Вучић, с пажњом прати и чека резултат.

“И као што је битно да је овај процес покренут тако је битно какав ће бити његов исход. Надам се да ће тај дијалог на крају имати јасан закључак”, додао је он.

Подели

Comments are closed.