Сомбор: Додела кућа за избегличке породице

0

Уговори о додели 30 сеоских домаћинстава намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске потписани су у Сомбору у оквиру Регионалног стамбеног програма (RHP).

Међу онима који су се после дугог подстанарског пута уселили у своју кућу је и Горан Вукас, који ће се трајно настанити са породицом у селу Алекса Шантић.

“Чекам од деведесет пете, значи нам пуно. Захваљујемо се свима, донаторима и граду Сомбору, што су нам помогли да добијемо кров над главом”, каже Вукас за Радио Телевизију Србије.

После скоро четврт века, своје домаћинство добила је и породица Дарка Пајића, и то у насељу Чонопља, где живе већ дуже време, али без сталне адресе.

“Све куће које смо изнајмљивали биле су старе, набијаче. Сређивали смо их и таман и средиш, они их продају и сели се. Мени ово значи све. После више од две деценије скућио сам се. Био сам као туђинац, сада имам своје огњиште”, тврди Пајић за Радио Телевизију Војводине.

Photo: Beta

RHP заједнички је вишегодишњи програм земаља региона, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. Европска унија активно помаже активности чији је циљ обезбеђивање трајних стамбених решења за преостале избеглице након рата у бившој Југославији.

До сада је донирано 232 милиона евра, што чини око 80 процената укупног буџета програма. Близу 3.200 породица је до сада добило стан, сеоско домаћинство, пакет грађевинског материјала или монтажну кућу. Спроводи се уз подршку ОЕБС и УНХЦР, а поред ЕУ, у финансирању учествује 14 држава.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић истиче да је на овај начин трајно је решено питање људи који су своје домове напустили 1995. и уточиште нашли у 15 насеља и села, као и на територији града.

„Сомбор је био велики прихватни центар избеглица из Хрватске и БиХ и захваљујући овом програму, уз помоћ међународне заједнице, они су сада решили најважније питање – кров над главом и егзистенцију својих чланова домаћинства“, каже градоначелница Сомбора.

“Регионални стамбени програм представља заједнички напор партнерских земаља, БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе уз подршку међународне заједнице како би се коначно затворило поглавље дуготрајног расељења у региону”, саопштио је Џозеф Мелот, заменик шефа мисије ОЕБС-а у Србији.

Подели

Comments are closed.