Србија: Одговор на избегличку кризу

0

Србија и друге земље на Западном Балкану се од маја 2015. суочавају са незапамћеном избегличком кризом. Према информацијама које је објавио Генерални директорат Европске комисије за хуманитарну помоћ и цивилну заштиту (ECHO), током 2015. и у првом тромесечју 2016. кроз Србију је на путу ка Мађарској и Хрватској прошло преко 920.000 избеглица и миграната, углавном из Сирије, Авганистана и Ирака.

Процењује се да је од затварања такозване западнобалканске миграцијске руте почетком 2016. у Србији остало око 7.550 избеглица без могућности даљег кретања.

ЕУ је издвојила 20,1 милион евра хуманитарне помоћи за Србију како би подржала пружање хитне помоћи на 16 владиних локација за прихват. Помоћ укључује храну, воду, хигијенске и непрехрамбене ставке, здравствене услуге и заштиту.

Посредством Механизма за цивилну заштиту ЕУ, десет држава чланица је од септембра 2015. до августа 2016. понудило Србији укупно 246.000 комада хуманитарне помоћи попут грејалица, агрегата, врећа за спаванје и ћебади.

Хуманитарна ситуација и потребе

Србија се од маја 2015. као и друге земље кандидати на Западном Балкану суочава са огромним приливом избеглица и миграната у транзиту од Грчке ка Мађарској односно Хрватској. Највише расељених је из Сирије, Ирака и Авганистана. Влада је у 2015. регистровала више од 815.000 избеглица које су прошле кроз Србију. Након затварања такозване западнобалканске миграцијске руте у марту 2016. и ступања на снагу споразума ЕУ и Турске, број улазака је драстично смањен.

Људи у транзиту су након затварања руте били заробљени у земљи и смештени у прихватне центре на западу и северу земље уз слободу кретања и могућност подношења захтева за азил. Мањи број избеглица и ирегуларних миграната је наставио да улази у Србију из Бугарске и Бивше југословенске Републике Македоније што је довело до повећања броја избеглица и миграната у Србији са 2.000 у марту 2016. на 7.550 у децембру 2016.

Иако се потребе избеглица и миграната у 16 прихватних објеката задовољавају на адекватан начин, око 1.200 људи и даље борави на неслужбеним локацијама на којима владају изузетно лоши услови. Зима је ове године била веома оштра уз температуре које су падале и до -15.

Средства ЕУ за хуманитарну помоћ

Европска комисија је од почетка кризе определила 24,8 милиона евра хуманитарне помоћи како би помогла избеглицама и мигрантима у Бившој југословенској Републици Македонији и Србији.

Од тог износа, за Србију је издвојено више од 20,1 милион евра. Мере су првобитне биле усмерене на пружање основне помоћи на пунктовима за помоћ избеглицама и укључивале су здравствене услуге, привремени семштај, топлу одећу, храну, воду, обезбеђивање простора за боравак деце и заштиту. Помоћ је сада усредсређена на унапређење животних услова на званичним прихватним локацијама.

Европска комисија тесно сарађује са српским властима, агенцијама УН и другим хуманитарним актерима како би задовољила потребе новопридошлих миграната и оних који су заробљени у земљи као и најугроженијих избеглица. Међу најистакнутијим извршним партнерима су УНХЦР, УНИЦЕФ, Међународна организација за миграције, ЦАРЕ, Дански савет за избеглице, Норвешки савет за избеглице и Лекари света те национална друштва Црвеног крста.

Велики број избеглица заробљених на Западном Балкану су малолетници. УНИЦЕФ је у званичним објектима за прихват отворио просторе за боравак деце у којима им је обезбеђена топла одећа, храна, али и сигуран простор за игру под наџором квалификованог особља. На тај начин је побољшана њихова заштита од злоупотребе, а њиховим родитељима омогућено да се старају о млађој браћи и сестрама.

Механизам ЕУ за цивилну заштиту

Европска комисија од септембра 2015. помаже при координисању неновчане помоћи Србији кроз Механизам ЕУ за цивилну заштиту. Десет држава чланица ЕУ је понудило преко 246.000 ставки попут грејалица, агрегата, кревета, ћебад и вреће за спавање. Будући да је прилив избеглица и миграната драстично смањен у првој половини 2016, Србија је у августу 2016. повукла захтев за помоћ.

Информативни летак ECHO погледајте овде

Подели

Comments are closed.