Србија охрабрена да настави са евроинтеграцијама

0

Председник и потпредседница Европске комисије, Жан-Клод Јункер и Федерик Могерини разговарали су у Бриселу са председницом Владе Србије Аном Брнабић.

У саопштењу Владе Србије након састанка са председником Комисије Јункером наводи се да су се сагласили да је потребно да Србија настави да примењује реформе, посебно оне које се односе на владавину права, наводи се у саопштењу.

Јункер је охрабрио Србију да настави да игра конструктивну улогу када је реч о стабилности у региону Западног Балкана и прихватио позив да дође у посету Београду наредног пролец́а, пренео је кабинет премијерке.

Након разговора са премијерком Брнабић висока представница Европске комисије за спољуну политику и безбедност Федерика Могерини је између осталог најавила нову фазу дијалога коју уз њено посредовање воде Београд и Приштина.

FoNet

“Не мислим да се квалитативни напредак по питању резултата дијалога може очекивати до краја ове године. То би пре било чудо него дијалог. Али очекујем да нова фаза дијалога може да буде у пуној снази до краја године. Активно радимо на садржају, не само на оквирима. Свакако видим могућност овог квалитативног напредка од сада, па до на пример краја 2018 године. То је можда чак и дуг рок. Очекујем резултате и пре тога,” рекла је Могерини чије обраћање у целини можете прочитати овде

Председница српске Владе Ана Брнабић је пренела да након разговора које је током два дана водила са званичницима у Бриселу постоји консензус “да ће се нека нова поглавља отворити до краја године, број ћемо видети”.

У саопштењу поводом састанка са председником Комисије Јункером, на којем је учествовала и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовицћ, наводи се да је премијерка захвалила Европској комисији на конструктивној сарадњи када је у питању преговарачки процес.

Она је истакла да су реформе које Влада спроводи на путу ка пуноправном чланству Србије у Унији превасходно због добробити грађана, али да би број отворених поглавља требало више да одговора напорима Србије и резултатима постигнутим у преговарачком процесу.

Нагласила да велику пажњу Влада Србије посвец́ује реформи образовања и дигитализацији, имајући у виду значај иновација за даљи економски раст и модернизацију друштва.

Ана Брнабић је додала и да је региону Западног Балкана место у ЕУ, и да Србија, упркос повременим негативним процесима у региону, остаје опредељена да сва отворена билатерална питања са суседима решава дијалогом.

Подели

Comments are closed.