Србија постала пуноправна чланица програма Еразмус+

0

Комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич и министар просвете, науке и технолошког напретка Србије Младен Шарчевић, потписали су споразум којим је учешће Србије у програму Еразмус+ подигнуто на виши ниво.

Свечаност потписивања је уприличена у Бриселу, а након потписивања, статус Србије је промењен из партнерске у програмску земљу у оквиру програма Еразмус+.

Комесар Наврачич је уочи потписивања изјавио: „Веома ми је драго што Србија данас постаје пуноправна чланица програма Еразмус+. Овај нови статус ће јој омогућити да учествује у већем броју активности у области високог образовања и омладине, као и да започне учешће у пројектима који се тичу спорта, стручног образовања и обуке, те у активностима усмереним на наставно особље у школама и особље укључено у образовање одраслих.”

Србија је активни учесник програма Еразмус+. Од 2014. је скоро 7.000 српских студената и наставника учествовало у програму, док је око 4.300 Европљана боравило у Србији. Србија се сада придружила мрежи од 33 програмске земље међу којима је 28 чланица ЕУ, Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Швајцарска, Турска и Бивша југословенска Република Македонија.

Еразмус+ је програм Европске уније који обезбеђује финансирање пројеката за сарадњу у три области: образовање, млади и спорт. Укупна средства намењена Еразмус+ програму за цео период износе 14,7 милијарди евра, а планирано трајање програма је до 2020. године.

Од почетка Еразмус+ програма 2014. године, Србија је прва у региону Западног Балкана и по броју одобрених пројеката и по количини средстава и по броју људи који одлазе на размене у земље ЕУ. До сада су образовне институције, као и организације које се баве младима учествовале у пројектима укупне вредности преко 67 милиона евра за све врсте пројеката у оквиру Еразмус+ програма, а број наставно-научног особља, студената и ученика који су у том периоду отишли на међународне размене у земље ЕУ је преко 5800.

Тренутно је у току преко 300 пројеката у којима учествују школе, омладинске организације, универзитети, предузећа итд. Кроз ове пројекте се размењује преко 2000 студената и преко 300 наставника, ученика и омладинских радника годишње. Са пуноправним учешћем у Еразмус+ програму, могућности за стручно усавршавање у иностранству ће бити повећане.

За промовисање и спровођење Еразмус+ програма у Србији надлежна је Фондација Темпус.

Подели

Comments are closed.