Србија ће поштовати препоруке Венецијанске комисије

0

Обавеза Министарства правде је да уставне амандмане у потпуности усклади са примедбама Венецијанске комисије, које су недавно достављене, рекла је министарка Нела Кубуровић у разговору са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, који је нагласио да је ЕУ до сада у правосудни систем Србије уложила више од 85 милиона евра.

Кубуровић је указала да ће Министарство правде у потпуности поштовати препоруке Венецијанске комисије и да ће ревидирани нацрт бити усклађен са њеним мишљењем.

Она је са амбасадором Фабрицијем разговарала о даљем напретку Србије у преговорима са ЕУ, спровођењу Акционог плана за Поглавље 23, као и о предстојећим уставним амандманима у области правосуђа.

Рекла је да ће до краја године Акциони план за Поглавље 23 бити ревидиран, како би тај стратешки документ био усклађен са свим активностима за наредни период.

Говорећи о главним активностима из Акционог плана за Поглавље 23, министарка је указала да је један од приоритета Министарства правде израда Нацрта уставних амандмана у области правосуђа, у циљу јачања независности и одговорности судства.

Како је један од основних приоритета не само Министарства правде, већ и целе Владе Србије навела је и ефикасну борбу против корупције.

Кубуровић је указала да ће се ускоро пред народним посланицима наћи и нови Закон о лобирању, као и о Агенцији за борбу против корупције, а поред њих, у процедуру биће прослеђен и Закон о заштити података о личности.

Она је истакла значај помоћи које правосуђе добија путем средстава ЕУ, а као један од видљивих резултата нагласила И реконструкцију Палате правде, за коју су средства издвојена из кредита ЕИБ, наводи се у саопштењу Министарства правде.

Фабрици је навео да је ЕУ до сада у правосудни систем у Србији уложила више од 85 милиона евра, као и да је скоро покренут ИПА пројекат вредан два милиона евра, који за циљ има повећање капацитета Министарства правде.

Он је констатовао да сваки напредак у Поглављима 23 и 24 значи и целокупан напредак Србије у приступању ЕУ.

Подели

Comments are closed.