Срећан Дан Европе!

0

Пре 68 година, тадашњи министар спољних послова Француске, Роберт Шуман, изнео је предлог о стављању производње челика и угља у Француској и Немачкој под наџор заједничке институције те је на тај начин покренуо амбициозан и пажње вредан пројекат који је обликовао пут европске историје и редефинисао улогу Европе у свету. Том пројекту мира, партнерства, заједничких вредности и солидарности се не назире крај.

Улога Европе у свету данашњице је важнија него икада раније.

Важна је нашим грађанима, који желе привредни раст, радна места, безбедност, могућности и права.

А наши грађани одлично знају да резултате у глобалном свету можемо постићи само уједињени као Европска унија.

Исто важи и за наше партнере – све оне који желе сарадњу у циљу постизања снажнијег мултилатерализма, одрживог развоја, слободне и фер трговине, људских права и демократије.

Стојимо уз вас зарад безбедности и мира, у нашем региону и шире. Улажемо велика средства у развој наших безбедносних капацитета, одбрану Уније, али и у спречавање сукоба и промоцију мира широм света.

Уз вас смо и када су у питању одрживи развој и раст. Широм света улажемо више у развојну сарадњу, чисту енргију, истраживање и образовање и још много тога.

Европска унија је жив пројекат који се стално прилагођава и на себе преузима нове изазове. Одлучни смо у намери да наш пројекат буде покретач позитивних промена у свету и радујемо се сарадњи са свим партнерима у том циљу.

Срећан Дан Европе!

Подели

Comments are closed.