Српски ЦИНС међу добитницима Европске новинарске награде за 2017.

0

Европска новинарска награда је на церемонији доделе овог признања у Амстердаму припала Центру за истраживачко новинарство Србија који је победио добитника Пулицерове награде односно тим који стоји иза Панамских докумената у престижној категорији истраживачког новинарства.

Жири ком је председавао сер Харолд Еванс је одлучио да награди изузетан новинарски рад новинара ЦИНС-а за серију текстова о корупцији у Србији: „Ова открића испуњавају основну обавезу које истраживачко новинарство има према читаоцима: откривање и расветљавање случајева корупције.”

У конкуренцији најугледнијих европских медија и у најпрестижнијој категорији истраживачког новинарства, ЦИНС је освојио је најзначајније европско новинарско признање за серију текстова о третману корупције у Србији и везама фудбала, политике и криминала, су подржали Делегација ЕУ у Београду и Амбасада Холандије (програм МАТРА).

Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) непрофитна је невладина организација, посвећена истраживачком новинарству по најсавременијим, међународно усвојеним стандардима и уз коришћење нових алата, техника и знања о професији. Циљ новинара овог истраживачког портала је да се грађани Србије континуирано информаишу о важним  чињеницама о српском друштву које су скривене или непознате. ЦИНС је основало Независно удружење новинара Србије а финансира се из донација.

Као разлог за доделу ове новинарске награде на сајту Еуропеан пресс призе се наводи да “квалитетно новинарство има пресудан значај за здрава демократска друштва, нарочито у времену када су информације свеприсутне. Нажалост, због тржишта које је под све већим притиском и трпи велике промене, све је теже очувати квалитет.

Европска новинарска награда је осмишљена тако да допринесе сузбијању последица ових промена. Основало ју је седам европских удружења која имају снажне везе са медијима, а новинарску изузетност и улогу пружаоца јавних услуга сматрају колективним задатком.

Циљ је једноставан: да се подстакне висококвалитетно новинарство где год да постоји на нашем континенту. У трци за награду су новинари из 47 земаља Савета Европе”.

Подели

Comments are closed.