Стабилност кроз чланство у ЕУ

0

Европска унија је врло значајна за Србију јер чланством у њој можемо да обезбедимо стабилност, изјавио је ФоНету амбасадор Душко Лопандић, после представљања његове књиге “Европска унија и Србија – ново време и ново окружење”, одржане у ЕУ инфо центру.

“Хтео сам да подсетим да ЕУ није само институција у кризи него да је имала јако велике резултате у разним секторима и да је врло релевантна и значајна за нашу земљу зато што можемо да обезбедимо стабилност и учествујемо у свим одлукама, које се доносе у Европи и које имају последице по нас”, рекао је он, додајући да Србија на неки начин већ учествује у ЕУ, али споља.

FoNet

“Ако ме питате колико смо далеко од самог чланства онда можемо да оперишемо годинама које су поменули представници ЕУ. Знамо да је председник Европске комисиије Жан Клод Јункер помињао 2025. годину што значи да ће се то десити неку годину раније”, рекао је Лопандић.

Перспективе Србије су сада много конкретније него пре пар година и треба да имамо у виду конкретне предности чланства. Улазимо у ЕУ јер је то оквир кроз који решавамо неке проблеме, рекао је Лопандић током представљања књиге, која је издата у оквиру пројекта Европа за мене.

Представник Делегације ЕУ у Србији Пол Анри Пресе је рекао да Лопандићева књига показује како је ЕУ побољшала живот за грађане Европе, додајући да упркос свему остати изван ЕУ за Србију може да значи само неизвесност.

“Критичари описују ЕУ као недемократску, али је то често засновано на митовима а то нам чини противуслугу и зато је важно имати слику о најважнијим приоритетима, а ова књига даје одговор на то и на питања о последицама чланства за грађане Србије”, рекао је Пресе.

Председница Форума за међународне односе Европског покрета у Србији Јелица Миниæ је оценила да је Лопандићева књига својеврсни уџбеник за почетнике који желе да уче о ЕУ и за оне који нешто знају, а желе да продубе своје знање.

“Лопандић је сведок који анализира процес изнутра и повезује теме из разних углова”, рекла је она.

FoNet

Председник Истраживачког форума Европског покрета Владимир Међак је рекао да књига даје одличан преглед ствари које се не смеју заборавити о ЕУ.

“Књига подсећа да је ЕУ мировни пројекат који је постигнут, описује како је група људи са визијом да се не понови трагедија покренула пројекат и представља озбиљни извор историјских података аутора који је имао лични увид у неке догађаје. Историјска лекција из ове књиге је да је помирење у Европи могуће у пракси, а то ће се показати када Западни Балкан уђе у ЕУ”, закључио је Међак.

Подели

Comments are closed.