Стипендија Сахаров: позив за подношење пријава

0

У оквиру стипендије Сахаров коју додељује Европски парламент, 14 бораца за људска права из земља ван ЕУ ће имати прилику за интензивно усавршавање у трајању од две недеље у Бриселу и Европском међууниверзитетском центру за људска права и демократизацију (ЕИУЦ) у Венецији. Усавршавање се организује сваке године од 2016. на иницијативу Мреже за доделу награде Сахаров која је предложена на 25. годишњој конференцији ове награде.

У оквиру програма усавршавања, борци за људска права ће моћи да:

  • унапреде своје знање о европским и међународним оквирима, политикама и механизмима људских права и да
  • развију капацитете за залагање и подстицање позитивних промена у циљу заштите људских права.

Осим усавршавања, стипендисти имају прилику да

  • допринесу развоју мреже стипендиста Сахаров у циљу размене најбољих пракси, ширења стеченог знања и подизања свести о награди и мрежи награде Сахаров;
  • одржавају везе са Европским парламентом и делегацијама ЕУ у својим матичним земљама.

Програм у Бриселу је усредсређен на политике и алате ЕУ за подршку борцима за људска права, приступ средствима за активисте, развој комуникацијских вештина и подизање свести о специфичним безбедносним изазовима активиста у подручју људских права. Осим тога, програм подразумева састанке са посланицима Парламента, запосленима у институцијама ЕУ и невладиним организацијама у Бриселу. Стипендисти ће такође имати прилику за индивидуалне активности заговарања и умрежавања.

Стипендисти ће у Венецији похађати Венецијанску школу ЕИУЦ за људска права која комбинује академску наставу са разменом искустава стипендиста са међународном групом студената на смеру за људска права. Циљ је развој знања о међународном праву на тему људских права и инструментима и механизмима као и њиховом коришћењу у сврху постизања промена на терену. Међу предавачима су угледни академици, представници водећих организација за људска права, добитници награде Сахаров као и заступници у Европском парламенту.

Кандидати би требало да имају доказано искуство у кампањама за људска права у невладиним или другим организацијама или у личном својству. Поред тога, потребно је и добро познавање енглеског језика, како би могли да прате и учествују у групним дискусијама и радионицама у Бриселу и Венецији.

Избор стипендиста врши се на основу наведених критеријума и уз поштовање начела о једнакој заступљености оба пола као и заступљености различитих географских подручја и области људских права.

Стипендија покрива путне трошкове, смештај у Бриселу и Венецији и џепарац. Рок за подношење пријава је 26. март 2017.

Позив за подношење пријава ће бити отворен 1. марта на интернет страници Мреже награде Сахаров.

Подели

Comments are closed.