Стратегија ЕУ за Ирак: нови предлози за јачање подршке народу Ирака

0

Висока представница Уније за спољне послове и политику безбедности и Европска комисија су данас усвојили заједничко саопштење у ком предлажу стратегију ЕУ за Ирак чији је циљ пружање подршке тој земљи за решавање многобројних изазова насталих након што је поражен Даеш. Међу предлозима је наставак пружања текуће и дугорочне подршке тој земљи, уз пуно поштовање приоритета ирачке Владе.

Висока представница/потпредседница Могерини је овим поводом изјавила: „Оно што је у овом тренутку пресудно јесте брза реакција и обнова земље уз учешће свих сегмената ирачког друштва […]. За то је потребна међународна подршка, а ми смо спремни да дамо свој допринос, да наставимо да подржавамо народ и Владу Ирака у решавању изазова, зарад грађана земље и региона.”

Комесар за хуманитарну помоћ и управљање ванредним ситуацијама Христос Стилијанидес додаје: „ЕУ је од почетка кризе водећи пружалац помоћи ирачком народу. Лично сам видео страдање цивила из места попут Мосула и Фалуџе и зато је кључно да сви напори за пружање хуманитарне помоћи буду непристрасни и наутрални. Од пресудног значаја је да подржимо све Ирачане којима помоћ треба данас и сутра односно колико год дуго да то буде потребно.“

Комесар за међународну сарадњу и развој Невен Мимица је изјавио: „Док Ирак прави кораке напред ка стабилнијој будућности, ЕУ остаје посвећена својој улози главног партнера за обнову, стабилизацију и дугорочни одрживи развој. Циљ ЕУ је да интензивира конкретну помоћ Ирачанима у широком спектру области, да подстакне привредни раст, добро управљање и јачање правосудног система те да промовише образовање.”

Интегрално саопштење за медије је доступно овде.

 

 

Подели

Comments are closed.