Стратегија за Западни Балкан: ЕУ започиње нове водеће иницијативе и подршку за регион вођен реформама

0

Комисија је усвојила данас стратегију за “Веродостојну перспективу проширења и појачано ангажовање ЕУ на Западном Балкану”.

Као што је председник Јункер најавио у свом говору о стању Уније у 2017. Комисија је данас усвојила стратегију за “Веродостојну перспективу проширења и појачано ангажовање ЕУ на Западном Балкану”, потврдивши европску будућност региона као геостратешке инвестиције у стабилну, снажну и уједињену Европу базирану на заједничким вредностима. Стратегија прецизира приоритете и области заједничке појачане сарадње, усмерене на специфичне изазове који стоје пред Западним Балканом, нарочито на потребу за темељним реформама и добросуседским односима. Веродостојна перспектива проширења захтева сталне напоре и неповратне реформе. Напредак на европском путу је циљ и процес који се заснива на заслугама и који зависи од конкретних резултата које постигне свака земља понаособ.

Данас је Европска комисија најавила шест водећих иницијатива – посебних акција које ће ЕУ предузети наредних година како би подржала трансформацијске напоре Западног Балкана у областима од заједничког интереса – од иницијатива за јачање владавине права, тешње сарадње по питању безбедности и миграција, преко заједничких истражних тимова и Европске граничне и обалске страже, до ширења Енергетске заједнице Европске уније на Западни Балкан, смањења роминг тарифа и ширења широкопојасне мреже по региону. Стратегија такође истиче потребу да ЕУ спремно дочека нове чланице када оне буду испуниле критеријуме.

Председник Европске комисије, Жан-Клод Јункер је изјавио: ”Инвестирање у стабилност и просперитет Западног Балкана значи инвестирање у безбедност и будућност наше Уније. Иако током садашњег мандата неће бити даљег проширења, данас је Европска комисија зацртала европски пут за Западни  Балкан. Уз снажну политичку вољу, реалне и непрекидне реформе, као и коначна решења спорова са суседима, Западни Балкан може да крене напред на свом европском путу. А да ли ће то постићи, зависиће од објективних заслуга. Европска комисија ће бити строга, али праведна. Ја ћу отпутовати у сваку земљу Западног Балкана крајем овог месеца са јасном поруком: наставите с реформама, а ми ћемо наставити да подржавамо вашу европску будућност.”

Висока представница и потпредседница Федерика Могерини је прокоментарисала: “Западни Балкан је део Европе: ми делимо историју, исту географију, исто културно наслеђе и исте могућности и изазове данас и убудуће. Имамо и заједнички интерес да радимо више у тешњој сарадњи како бисмо гарантовали нашим грађанима економски и социјални развој и безбедност. Ова стратегија показује пут који је пред нама: да свих шест наших партнера превазиђу прошлост једном заувек, и да сви ми заједно учинимо процес Западног Балкана ка Европској унији неповратним и да наставимо са поновним уједињењем континента. Ова Стратегија свима нама пружа заједничку, јасну, несумњиву, веродостојну и конкретну перспективу евроинтеграција за сваког од наших шест партнера. Следећи месец не само да ће бити интензиван, већ и кључан како бисмо успели да искористимо ову историјску и јединствену прилику.”

Комесар за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан је нагласио: “Данас смо потврдили да су врата наше Уније отворена за Западни Балкан који већ представља енклаву окружену Европском унијом, и потврдили смо искреност наше понуде. Новим приступом који је подржан конкретним мерама ми јачамо процес проширења који за узврат захтева веродостојне напоре и реформе, нарочито да се ојача владавина права. Ми морамо да радимо за добробит наших грађана.”

Фокус на убедљиве реформе и помирење

Да би испунио критеријуме за чланство у ЕУ, а и због сопствених интереса, Западни Балкан треба да спроведе свеобухватне реформе у кључним областима. Владавина закона, основна права и управљање морају знатно да се ојачају. Реформа правосуђа, сузбијање корупције и организованог криминала и реформа јавне управе треба да пруже реалне резултате, док функционисање демократских институција треба озбиљно да се унапреде. Примена економских реформи мора да буде енергична како би се решиле структурне слабости, недовољна конкурентност и висока стопа незапослености.

Све земље морају да буду безрезервно посвећене – и речју и делом – превазилажењу наслеђа прошлости, тако што ће постићи помирење и решити отворена питања, посебно граничне спорове, и то пре него што приступе Европској унији. Такође мора да се постигне свеобухватан, правно обавезујући споразум о нормализацији односа између Србије и Косова како би и једни и други могли да напредују на свом европском путу.

Шест водећих иницијатива за подршку трансформацији Западног Балкана

ЕУ је већ сада најважнији донатор и инвеститор у региону, као и политички партнер Западног Балкана. ЕУ је при томе и највећи трговински партнер Западног Балкана, са укупном годишњом трговинском разменом вредном 43 милијарде евра (2016). Данас је Европска комисија покренула Шест водећих иницијатива које ће додатно ојачати нашу сарадњу у бројним областима и подржати процес трансформације на Западном Балкану. Те водеће иницијативе су усмерене на посебне области од заједничког интереса: владавину права, безбедност и миграције, социо-економски развој, саобраћајно и енергетско повезивање, дигиталну агенду, помирење и добросуседске односе. У тим областима су предвиђене конкретне акције у периоду од 2018. до 2020.

Да би се Стратегија за Западни Балкан испунила и подржало несметано приступање, неопходна су адекватна финансијска средства. Европска комисија предлаже постепено повећање финансирања у оквиру Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) до 2020. године колико буду дозвољавале прерасподеле средстава у оквиру постојећег пакета. Само за 2018. годину предвиђено је већ 1,07 милијарди евра претприступне помоћи за Западни Балкан, поврх скоро 9 милијарди евра у периоду од 2007. до 2017.

Наредни кораци на путу ка ЕУ

Политика проширења ЕУ мора да буде део шире стратегије за јачање Уније до 2025. коју је изложио председник Јункер у свом говору о стању Уније у септембру 2017. и Плану за уједињенију, снажнију и демократскију Унију. Иако би до тог датума ЕУ могла да има више од 27 чланица динамика напретка Западног Балкана на европском путу засниваће се на појединачним заслугама, а брзина ће зависити од конкретних резултата који се буду постигли. Стратегија објашњава кораке које треба да предузму Црна Гора и Србија како би завршиле процес приступања у перспективи до 2025. године; други би могли да их сустигну, али су Црна Гора и Србија две једине земље са којима се већ увелико воде разговори о приступању. Ова перспектива ће коначно зависити од снажне политичке воље, постизања реалних и непрекидних реформи, као и коначних решења за спорове са суседима.

Све земље Западног Балкана имају шансу да напредују на свом европском путу. Комисија оцењује те земље на праведан и објективан начин на основу сопствених заслуга и брзине којом постижу напредак. Албанија и Бивша Југословенска Република Македонија постижу значајан напредак на европском путу и Комисија је спремна да припреми препоруке за отварање приступних преговора, на основу испуњених услова. Комисија ће започети са припремом Мишљења о пријави за чланство Босне и Херцеговине након што добије свеобухватне и потпуне одговоре на Упитник. Уз сталне напоре и ангажман, Босна и Херцеговина би могла да постане кандидат за придруживање. Косово има прилику за одржив напредак кроз спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању и напредак на европском путу када то буду дозволиле објективне околности.

Политичка посвећеност лидера у региону

Много је посла пред овим земљама како би се нашле у позицији да испуњавају услове и критеријуме за чланство у ЕУ. Стратегија наглашава да лидери у региону морају да покажу без икакве сумње своју стратешку оријентацију и посвећеност. На крају крајева, они су ти који ће морати да преузму одговорност за то да се ова историјска прилика и оствари.

Припремање ЕУ да дочека нове чланице

Сама ЕУ треба да буде спремна за нове чланове у породици – када буду испунили услове – чак и из институционалне и финансијске перспективе. Унија мора да постане снажнија, чвршћа и ефикаснија да би могла да се повећа. У циљу ефикасног доношења одлука, треба да искористимо гласање квалификованом већином у Савету у областима политика за које је то већ предвиђено. Поред тога, Европска комисија ће представити могућности за даље унапређење гласања квалификованом већином у трећем кварталу 2018., како је најавио председник Јункер у свом говору о стању у Унији 2017.

Ефикаснији систем је потребан и за решавање систематских претњи или чак кршења владавине права у било којој земљи чланици ЕУ, и иницијатива Комисије по том питању се очекује у октобру 2018.

На крају, неопходно је направити посебне аранжмане како би се осигурало да нове земље чланице не буду у позицији да блокирају приступање других кандидата са Западног Балкана.

Опширније информације:

Подели

Comments are closed.