Тинејџери из гимназије „Милош Савковић” припремају одговоре за Брисел

0

Гимназија „Милош Савковић” у Аранђеловцу ће 13. фебруара угостити Романа Хакена, члана Европског економског и социјалног комитета, са којим ће се припремати за учешће у конференцији „Твоја Европа, твој глас” (YЕYС), омладинској скупштини која се одржава 15. и 16. марта 2018.

Тридесет три школе из целе Европе¬, односно из 28 држава чланица ЕУ и пет земаља кандидата, посетиће Брисел и пред европским институцијама говорити о свом виђењу улоге културе у европској будућности. Ученици ће развијати и размењивати идеје, дебатовати и гласати за три предлога која ће европске институције узети у обзир приликом креирања политика.

Роман Хакен ће ученицима помоћи да за мартовску конференцију припреме одговоре на нека од кључних питања која се тичу будућности европске културе:

  • Шта је европска култура: да ли је само збир националних традиција или постоје заједничке вредности које нас чине Европљанима?
  • Која је улога културе и културне размене у животима ученика?
  • Шта Европска унија може да уради како би промовисала културу (у кинематографији, музици, плесу, књижевности, позоришту итд) и боље заштитила локалитете културне баштине?
  • Коју улогу би култура могла да игра у економском препороду европских региона и градова?
  • Које могућности би тај препород могао да отвори за младе у смислу запошљавања?

Догађај под називом „Твоја Европа, твој глас!” организује Европски економски и социјални комитет, који представља глас цивилног друштва Европе, а ова манифестација је уједно и водећи догађај Комитета посвећен младима. Европски економски и социјални комитет путем ове иницијативе настоји да се ставови, искуства и идеје младих чују и инкорпорирају у креирање политика ЕУ.

Роман Хакен је члан Европског економског и социјалног комитета од 2006. и активно учествује у Групи различитих интереса.

Више детаља о конференцији YЕYС2018 је доступно на званичној интернет страници догађаја као и на видео снимку са прошлогодишње конференције.

Европски економски и социјални комитет представља различите економске и социјалне компоненте цивилног друштва. Комитет је саветодавно тело успостављено 1957. Римским уговором. Саветодавна улога Комитета његовим члановима, а самим тим и организацијама које они представљају, омогућује да учествују у процесу доношења одлука у ЕУ. Комитет има 350 чланова из целе Европе, које именује Савет Европске уније.

Подели

Comments are closed.