Трговина: коментар ЕУ на истрагу САД-а о увозу аутомобила

0

Европска унија је Министарству трговине САД-а упутила званични коментар о текућој истрази о утицају увоза у аутомобилској индустрији на државну безбедност САД-а.

Став ЕУ је да текућа истрага није легитимна и базирана на чињеницама и да, као и слична истрага која је резултирала увођењем тарифа на алуминијум и челик раније ове године, крши међународна трговинска правила. ЕУ је у коментару још једном поновила да се оштро противи ширењу мера економске заштите предузетих на темељу наводног угрожавања државне безбедности.

Овакав развој догађаја штети трговини, расту и запошљавању у САД-у и другде у свету, слаби везе са пријатељима и савезницима и фокус пажње помера са заједничких стратешких изазова који представљају реалну претњу по западни економски модел чија је окосница тржиште.

Индустрије ЕУ и САД-а су у великој мери специјализоване у различитим тржишним сегментима, а увоз из ЕУ је у протеклих пет година био углавном стабилан. Иако не постоји економска претња по здраву аутомобилску индустрију САД-а, увођење рестриктивних мера би могло да угрози позитивне трендове које аутомобилски сектор у Сједињеним Државама тренутно бележи.

Аутомобилске компаније из ЕУ које послују у САД-у извозе око 60 одсто производње у друге земље, захваљујући чему побољшавају трговински биланс САД-а те директно и индиректно запошљавају 120.000 односно 420.000 људи. Трговинске рестрикције ће вероватно довести до повећања улазних трошкова за произвођаче у САД-у, што ће на крају амерички потрошачи платити кроз порез.

Утицај потенцијалних тарифа САД-а на увезене аутомобиле би био значајно погоршан противмерама које би применили трговински партнери САД-а, што доказује реакција на истрагу у оквиру Одељка 232. Осим тога, ЕУ је затражила да учествује у јавној расправи коју ће Министарство трговине САД-а одржати 19. и 20. јула.

Подели

Comments are closed.