Уз подршку ЕУ, обнавља се бродска преводница на Ђердапу

0

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је са извршним директором Извршне агенције за иновације и мреже Европске комисије Дирком Бекерсом Споразум о адаптацији бродске преводнице у саставу Хидроелектране „Ђердап 1“.

У саопштењу Владе Србије наводи се да је Дирк Бекерс изразио задовољство што по први пут Извршна агенције за иновације и мреже ЕК финансира један пројекат у Србији.

„Један од наших кључних циљева је одрживи водни саобраћај. Задовољство нам је што Србија приступа породици земаља које користе средства из ЦЕФ фонда (Фонд Инструмента за повезивање Европе). Верујем да ће пројекат допринети развоју привреде и бити на добробит грађана Србије“, рекао је Бекерс.

„Након готово пола века од када је изграђена, радићемо реконструкцију бродске преводнице на Ђердапу, за коју смо данас потписали донацију вредну 14 милиона евра. То је важно, јер када завршимо пројекат, уместо досадашњих 6.000, кроз Ђердап ће пролазити 9.700 бродова годишње“, изјавила је министарка Михајловић.

Потпредседница Владе истакла је и да се овим пројектом започиње много веће улагање у водне коридоре.

FoNet

„Циљ Владе и министарства је да се смањи време које бродови проводе у лукама, на царини и да проток робе буде много бржи него до сада. Тренутна вредност инвестиција у водном саобраћају је 280 милиона евра и оне обухватају, између осталог, реконструкцију луке у Смедереву, уређење пловног пута Саве и пројекат ефикасније сигнализације пловних путева“, рекла је она.

Михајловић је подсетила да је пре тачно годину дана имала састанак са европском координаторком за Коридор Рајна-Дунав Карлом Пејс, са којом је разговарала о значају водног коридора у Србији.

„Показали смо да смо способни да за кратко време направимо резултат. Наредне године ћемо расписати јавни позив и кренути у реализацију пројекта, а кроз две године имати нову бродску преводницу на Ђердапу“, рекла је министарка.

Потписивању споразума присуствовала је и Карла Пејс, европска координаторка за Коридор Рајна-Дунав.

„Ово је историјски дан, јер данас повезујемо Србију са Европском унијом. Задовољна сам свиме што смо урадили у претходних годину дана и очекујем да по завршетку пројекта много више туриста посети вашу дивну земљу и упозна се са чарима Дунава“, рекла је Карла Пејс.

Подели

Comments are closed.