Уз подршку ЕУ отворен гранични прелаз Бајмок

0

Министар финансија Синиша Мали и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици присуствовали су отварању реконструисаног граничног прелаза Бајмок, који се налази између Републике Србије и Републике Мађарске.

Министар финансија Синиша Мали поручио је да тај прелаз, изграђен по највишим стандардина, показује какву Србију желимо да имамо. “Прелаз показује колико се Србија променила и како се мења, колико смо на добром путу унапређења односа са ЕУ”, рекао је Мали на отварања прелаза који ће знатно растеретити најфреквентније прелазе на северу Србије.

Амбасадор Фабрици је нагласио да ЕУ тесно сарађује са Србијом да би се подигла њена ефикасност и напоменуо да је за нови гранични прелаз ЕУ донирала 1,8 милиона евра.

“Реконструкцијом смо показали пример граничног прелаза 21. века са свом инфраструктуром и софтверском опремом”, рекао је Фабрици, напоменувши да је отварање прелаза Бајмок део споразума Србије и ЕУ о интегрисаном управљању границом.

Наводећи да између Србије и Мађарске постоји шест граничних прелаза преко којих са обе стране прелази по шест милиона путника, а преко Бајмока годишње прође око 100.000 аутомобила, Фабрици је нагласио да је све то део агенде повезивања Србије и Мађарске, али и шире, Србије са целом ЕУ.

Помоћник у министратсву за европске интеграције Бранко Будимир који је истакао да је значај овог пројекта његов допринос слободи кретања грађана и роба, што је дефинисано у преговарачком Поглављу 24 и европској политици прекограничне сарадње.

Новоизграђени прелаз Бајмок је удаљен тридесетак километара од Суботице. Очекује се да ће растеретити неке од најфреквентнијих прелаза у земљи, Хоргош и Келебију, који су удаљен 50, односно 30 километара.

На овом граничном неће, као ни до сада, бити теретног саобраћаја, али се зато очекује да промет аутомобила и аутобуса значајно порасте, посебно имајући у виду идеалан положај тог прелаза којим се најбрже може стићи до неких европских градова, попут Беча.

Реч је о једном од осам граничних прелаза између Србије и Мађарске, чија модернизација ће путницима унапредити квалитет путовања, локалном становништву квалитет живота, а царини и полицији рад. Прелаз је изграђен у складу са највишим стандардима и садржи све што је неопходно за несметано функционисање путничког промета и ефикасан рад граничних служби.

У радове је уложено 2,1 милион евра, од чега је 1,8 милиона евра издвојено из претприступних фондова ЕУ, док је нешто више од 300.000 евра обезбеђено кроз национално суфинансирање. Корисник пројекта је Управа царина.

Европска унија до сада је подржала изградњу још два гранична прелаза на територији покрајине Војводине, Хоргош који се такође налази на граници са Мађарском И Батровци који је гранични прелаз ка Хрватској.

Сума издвојена за изградњу новог граничног прелаза Бајмок само је део буџета од 6,7 милона евра које је Европска унија предвидела за пројекат подршке даљој модернизацији Управе царина Србије и побољшање управљања границом, као и примену аутоматизованих контролних система увоза и извоза.

Подели

Comments are closed.