Уз подршку ЕУ реновирана школа „Милентије Поповић“ у Црној Трави

0

У средњој техничкој школи са домом ученика „Милентије Поповић“ у Црној Трави је захваљујући средствима Европске уније (ЕУ) и Владе Швајцарске комплетно замењена столарија и реконструисана котларница која греје целу зграду.

„Овом инвестицијом, вредном 114.000 евра, створени су бољи услови за учење и становање за 185 ученица и ученика из разних крајева Србије, док за нашу општину која броји мање од две хиљаде становника и настоји да задржи младе ово представља улагање у будућност”, рекао је директор школе Драган Коцић.

Како би повећали број ђака и сачували неимарску традицију, општина Црна Трава обезбеђује бесплатан смештај и храну за све ученике који упишу први разред и станују у дому ученика, чији је капацитет 80 кревета. Такође, од 2013. године уведен је и смер Геодетски техничар, који ђацима пружа више могућности да нађу посао на тржишту рада.

Председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић је истакао да ће се поред бољих услова у школи значајно смањити потрошња енергената, те да је реализација пројекта допринела унапређењу знања о енергетској ефикасности, односно уштеди енергије, међу запосленима у јавним установама.

„С једне стране значајно ће се смањити издвајања из буџета општине за трошкове енергије, док ће с друге стране бити обезбеђен одговарајући квалитет услова рада и комфора у јавним зградама као што је и школа“, рекао је Славољуб Благојевић, истичући да је општина током пројкета применила основне приниципе доброг управљања унапређујући тако ефикасност и транспарентност у раду. Наиме, донет је општински акциони план за енергетску ефикасност и основан тим који га прати и који је направио пресек стања трошкова грејања у јавним установама што даје препоруке за будуће уштеде енергије, али и доприноси смањењу негативног утицаја на животну средину.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Подели

Comments are closed.