Уз помоћ ЕУ до квалитетнијих социјалних услуга у Тутину и Сјеници

0

Шеф I сектора операција Делегације Европске уније у Србији Николас Бизел посетио је Тутин и Сјеницу где се састао са представницима локалних самоуправа и уручио донације за унапређење социјалних и здравствених услуга у овим општинама.

Током посете Тутину, Бизел, представници државе и имплементинг партнера који спроводе активности у оквиру Подршке Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији састали су се са председником ове општине Кенаном Хотом са којим су разговарали о актуелностима у области миграција. Потом су обишли Дом здравља „Тутин“ коме је уручено потпуно опремљено амбулантно возило, које ће унапредити доступност здравствених услуга грађанима Тутина, као и мигрантима смештеним у Центру за азил у овој општини. Након тога гости су обишли предшколску установу „Маја“, чије су просторије реновиране и проширене средствима Европске уније у вредности 55.000 евра. Уследио је обилазак Центра за азил у Тутину, чији је анекс Б саграђен у оквиру Подршке Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији, средствима из ЕУ регионалног фонда за одговор на кризу у Сирији „Мадад“.

Као и у осталим прихватним и центрима за азил, средствима Европске уније и овде је обезбеђен смештај за мигранте, храна, здравствена нега, образовање, услуге заштите, а посебно за децу и остале рањиве категорије. ЕУ покрива и текуће трошкове смештајних капацитета и запосленог особља.

„Европска унија је са скоро 100 милиона евра  од почетка повећаног прилива миграната 2015. године највећи донатор Србији у управљању миграцијама. Свесни смо да одговор Србије на миграционе изазове не би био могућ без значајног доприноса локалних заједница  и градова на чијим територијама бораве мигранти и избеглице. Стога ЕУ пружа помоћ локалним заједницама да унапреде капацитете да пруже потребне услуге мигрантима и избеглицама. Тутин је још један од добрих примера сарадње и општина где су мигранти прихваћени“, рекао је Николас Бизел.

Кенан Хот, председник општине Тутин, захвалио се на подршци Општини Тутин и нагласио да је возило које је донирано Дому здравља „Тутин“ од велике важности за ову установу с обзиром на околности у којој се она налази, односно на мањак оперативних услова и недостатак опреме, па пацијенти често морају да се шаљу другим здравственим установама у Србији.

„Тутин је град у којем су избеглице великодушно примљене. Ми се трудимо да им обезбедимо такве услове да се они добро осећају и да, колико је то могуће, забораве да су далеко од својих кућа. Подршка Европске уније и сарадња коју остварујемо како у овим, тако и у другим секторима, је од великог значаја за нас и надам се да ћемо је наставити и побољшати у периоду који је пред нама“, изјавио је Кенан Хот.

Наведене активности, којима је подржан Тутин као град на чијој територији бораве мигранти, имплементирали су Програм Уједињених нација за развој (УНДП), Светска здравствена организација, Међународна организација за миграције (ИОМ) и Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Посету Сјеници шеф I сектора операција Делегације Европске уније у Србији Николас Бизел почео је у самој општини којој је уручио потпуно опремљено амбулантно возило и цистерну за воду. Амбулантно возило ће унапредити доступност здравствених услуга грађанима Сјенице, као и мигрантима смештеним у Центру за азил у овој општини, док је Јавно-комунално предузеће „Врела“ пре ове донације располагало са само једном оваковом цистерном. Обе донације, као и најава почетка реконструкције Центра за азил у Сјеници, реализоване су у оквиру Подршке Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији.

Бизел, представници државе и имплементационих партнера који спроводе активности у оквиру Подршке Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији, обишли су Центар за азил у Сјеници, чији се почетак реконструкције очекује ускоро, средствима из ЕУ регионалног фонда за одговор на кризу у Сирији „Мадад“ као и мобилну клинику, набављену средствима из истог фонда, у којој се пружају здравствене услуге мигрантима и локалном становништву.

Као и у осталим прихватним и центрима за азил, средствима Европске уније и овде је обезбеђен смештај за мигранте, храна, здравствена нега, образовање, услуге заштите, а посебно за децу и остале рањиве категорије. ЕУ покрива и текуће трошкове смештајних капацитета и запосленог особља.

„Свесни смо да присуство миграната представља додатни изазов и за пружање комуналних услуга у локалним срединама где се налазе прихватни и центри за азил. Институције на локалу имају важно место у управљању миграцијама и зато се трудимо да наша помоћ стигне и до њих. Европска унија подржава и здравствене институције и самим тим унапређење квалитета услуга које пружају. Поновићу да укључивање избеглица и миграната у систем јавне здравствене заштите, као што је то случај у Србији, то јест начин на који су избеглице и мигранти прихваћени у земљи, представља пример добре праксе. Европска унија ће наставити да подржава Србију у овим настојањима“,рекао је Никола Бизел.

Микаило Каличанин, заменик председника општине Сјеница, изразио је захвалност Делегацији ЕУ у Србији на свему што су до сада урадили за Сјеницу.

„Овим су потврдили њихово трајно опредељење да помогну напредак нашег краја и наше земље. Ми смо са своје стране увек давали максимум и ангажовали све капацитете на пројектима који су потребни овом граду и свим нашим грађанима, а које су адекватно и свесрдно подржали наши пријатељи из ЕУ. Тиме једни другима потврђујемо да јесмо део Европе”, рекао је Каличанин.

Наведене активности, којима је подржана Сјеница као општина на чијој територији бораве мигранти, реализовали су Програм Уједињених нација за развој (УНДП), Светска здравствена организацијa, Међународна организација за миграције (ИОМ) и Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Подели

Comments are closed.