Уз помоћ ЕУ избеглице и расељени после 20 година добијају станове и куће

0

Преко две стотине породица у Србији, БиХ, Хрватској и Црној Гори су током 2015 године добиле кров над главом захваљујући Регионалном стамбеном програму (РСП). Циљ је помоћ избегличким породицама и интерно расељеним лицима који већ више од 20 година нису успели да обезбеде трајни смештај.

Програм који је започео на донаторској конференцији у Сарајеву 24. априла 2012.  подржало је више међународних  организација и држава а највећи донатор је ЕУ. Европска комисија тада се обавезала да ће Фонду за Регионални стамбени програм дати 230 од укупно 261 милиона евра.

Miljka Petrovic, Indjija – Reconstruction of the family house

Miljka Petrovic, Indjija – Reconstruction of the family house

У Србији спровођење програма обухвата доставу грађевинског материјала најугроженијим избегличким домовима. Очекује се да РСП пружи дуготрајно стамбено решење избеглицама и да  помоћ добије укупно 16.780 домаћинстава.

Поред ЕУ кључни донатор је САД, док је улога УНХЦР-а и Мисије ОЕБС-а у Србији да прате процес избора кандидата који ће примити помоћ, као и апсекте одрживости и заштите решења која су примењена.

Данијела Поповић Роко из Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије је у новембру 2014 године изјавила да “према потребама наших потенцијалних корисника одредили смо четири компоненте програма – додела грађевинског материјала, додела монтажне куће, куповина сеоских домаћинстава и изградња станова у односу: 10.000 станова, 4000 пакета грађевинског материјала, 1500 монтажних кућа и око 1500 сеоских домаћинстава”.

Током протекле две године постигнут је напредак у спровођењу овог програма у Србији. Само током 2015. захваљујући одобреном износу од 2 милиона евра, обезбеђено је 129 пакета грађевинског материјала, сваки у вредности од 9.000 евра помоћу којих су породице успеле да заврше изградњу кућа.

Још 2000 стамбених решења

У Српском народном позоришту у Новом Саду 31. октобра 2015. уручени су уговори представницима 61 општине/града, где ће се у оквиру Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије градити станови, делити пакети грађевинског материјала и обезбеђивати стамбена решења за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске кроз пружање новчане помоћи за куповину сеоских домаћинстава.

Photo exhibit at the official signature of agreements with municipalities, Novi Sad

Photo exhibit at the official signature of agreements with municipalities, Novi Sad

Овај програм финансиран је средствима ЕУ која је највећи донатор, САД, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а.

Уговоре представницима општина је свечано уручио Ивица Дачић, министар спољних послова, први потпредседник Владе и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије.

“Данашњим уговорима се стамбено збрињава 2.000 породица, а укупна вредност тог програма је 47,5 милиона евра”, рекао је Дачић и додао да ће избегли из Хрватске и Босне и Херцеговине добити грађевински материјал или ће им се помоћи да купе сеоска домаћинства у Србији.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт је том приликом истакао да се овим догађајем обележава важан корак у реализацији Регионалног стамбеног програма и показује да људи који су у сукобима на простору бивше Југославије остали без крова над главом нису заборављени.

“Веома ми је драго што се напредује у спровођењу пројеката и што ћемо ускоро имати веома конкретне резултате у виду 2.000 нових стамбених решења за људе који на то чекају више од 20 година. ЕУ ће наставити да буде главни партнер и донатор Србије и других земаља Западног Балкана у решавању проблема избеглих и расељених људи”, рекао је Давенпорт.

October 31, 2015 – Ivica Dacic Serbian Foreign Affairs Minister, and President of the Government Commission for Coordination of the Permanent Integration Process of Refugees handed agreements over to 61 towns/municipalities representatives during the official ceremony in Novi Sad

October 31, 2015 – Ivica Dacic Serbian Foreign Affairs Minister, and President of the Government Commission for Coordination of the Permanent Integration Process of Refugees handed agreements over to 61 towns/municipalities representatives during the official ceremony in Novi Sad

Он је подсетио да је у Србији било више од 300 стотине колективних центара а да их је данас остало десет са око 1.000 људи који у њима бораве, и истакао да је ЕУ помогла Србији у збрињавању избеглица и затварању колективних центара.

Давенпорт је напоменуо и да је ЕУ највећи донатор Регионалног стамбеног програма и да је од 2000. године само у Србији за помоћ избеглицама издвојила 74 милиона евра.

 

Подели

Comments are closed.