Уз помоћ ЕУ отворени тунел и обилазница код Голубачке тврђаве

0

Код Голубачке тврђаве отворени су тунел и обилазница, и тиме је Европска унија, у сарадњи са Аустријском Развојном Агенцијом и Владом Републике Србије, помогла да саобраћај после више од 80 година буде коначно измештен из простора Голубачке тврђаве. Изградња те деонице дуге 760 метара износи 2,3 милиона евра.

Вучић:  Уређење тврђаве не би било могуће да није новца ЕУ

FoNet

FoNet

Тунел и обилазницу отворили су мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт и амбасадор Аустрије у Београду Јоханес Ајгнер.

Вучић је истакао да источна Србија има велики развојни потенцијал и да дунавски слив од Смедерева до Кладова треба посебно да се третира. “Дунав припада већини европских народа, и наша је жеља да улагањем вратимо живот на исток Србије”, рекао је.

Он је захвалио на подршци Европској унији и истакао да “уређење тврђаве не би било могуће да није новца ЕУ”.

“Добили смо огроман новац – 6,5 милиона евра”, навео је Вучић и додао да је потребно уредити већи број плажа на Дунаву и више туристичких садржаја.

Давенпорт: Пример добре међудржавне сарадње

Амбасадор ЕУ Мајкл Давенпорт је оценио да је реконструкција Голубачке тврђаве пример успешне међународне сарадње.

“Тврђава је један од најлепших бисера на Дунаву, део српског културног наслеђа, али и наше заједничке европске културе. Овде сам био први пут пре шест година, као туриста, а данас сам одушевљен колико је посла урађено”, казао је Давенпорт.

Он је додао да ЕУ поносна што је донацијом од 6,5 милиона евра за реализацију овог пројекта конкретно помогла Србији да развија дунавски слив.

Дужина деонице износи 760 м, а од тога је дужина тунела 150м. Ширина тунела је 10.45 м, ширина коловоза (две траке) 7.65 м, а висина 6.26 м. Укупна вредност изведених радова је 2,3 милиона евра, а извођач је било предузеће Планум а.д.

У склопу пројекта ЕУ “Реконструкција Голубачке тврђаве”, изграђен је и објекат посетилачког центра површине од 961м2 који је намењен пријему посетилаца и презентацији комплекса Голубачке тврђаве.

Љајић: Завршетак радова до децембра 2017

golubac-tunel-5

FoNet

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да би пројекат обнове Голубачке тврђаве требало да буде завршен до децембра 2017. године, а да Србија за његову реализацију очекује 2,1 милиона евра из ИПА фондова.

Љајић је након пуштања у саобраћај тунела и обилазнице око Голубачке тврђаве казао да обнова тог утврђења касни јер пројекат реконструкције одудара од чињеничног стања.

У склопу пројекта изграђена је трансформаторска станица и објекти за водоснабдевање. Урађени су и археолошки истражни радови као и радови на заштити пронађених објеката: турски хамам, римска кућа, кречана, као и скоро откривени објекти испод старог пута.

Између осталог уређене су стазе за шетњу око објеката и дуж обалоутврде. Уређен је и велики паркинг за аутобусе и аутомобиле као и за бицикле. Постојећи тунел каменолома је прилагођен да служи као пешачки поџемни пролаз испод магистралног пута. Дуж обале Дунава код Голубачке тврђаве је изграђена обалоутврда дужине 430м

Ајгнер: Аустрија чини све да буде пријатељ земљама дунавског слива

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да почетак обнове Голубачке тврђаве представља најбољи пример како фондови ЕУ на конкретан начин могу да пруже развоју шансу једном региону.

Аустријски амбасадор Ајгнер је рекао да је Аустрија преко своје Развоје агенције обезбедила додатних 800.000 евра за наставак обнове Голубачке тврђаве.

“Дунав је река која спаја, река сарадње, а Аустрија чини све да буде пријатељ земљама дунавског слива”, рекао је он.

ЕУ је посвећена развоју Дунавске регије

Реконструкција Голубачке тврђаве и изградња обилазнице део су пројекта “Социјално-економски развој дунавске регије у Србији” који је вредан 19,5 милиона евра, који је  финасирала Европска унија, а спроводила и кофинансирала Аустријска развојна агенција. Пројекат је започео 1. јула 2012  године и трајао до 22. јула 2016. године и бавио се развојем и промоцијом дунавске регије у Србији.  У оквиру овог пројекта је поред изградње система за водоснабдевање у Великом Градишту (вредност 4,5 милиона евра) и реконструкције комплекса Голубачке тврђаве, кроз програм донација вредан 3,5 милиона евра финансирано 17 пројеката, урађена ревизија 13 великих инфраструктурних пројеката, направљено неколико веома значајних докумената за развој дунавске регије у Србији и промоција ове регије као интересантне туристичке и инвестиционе дестинације.

Пројекат је, између осталог,  финансирао и израду промотивног филма Туристичке организације Србије „Дунав у Србији – 588 слика“ који је до сада освојио 4 веома значајна међународна признања.

Подели

Comments are closed.