Укључивање Рома у друштвене процесе

0

Запошљавање, решавање стамбеног питања и борба против дискриманције кључни су изазови за побољшање статуса Рома у друштву, закључено је након јавне дискусије „Институционални механизми за социјално укључивање Рома и Ромкиња“. Дебата је одржана поводом Међународног дана Рома.

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, истакао је да је социјална инклузија један од приоритета земаља чланица ЕУ, а то очекују и од земаља које теже чланству.

„У последњих неколико година, имали смо добре резултате, неки од њих су и поменути данас. Међу њима су обезбеђивање личних докумената великом броју људи, помоћ у правном систему. Такође смо недавно за локалне самоуправе обезбедили 50 мобилних тимова и радимо на сталном укључивању Рома на свим нивоима образовања,“ наводи амбасадор Фабрици, и додаје да је намера Европске уније да се повећају средства предвиђена за ову намену.

„До сада је Србији кроз овај пројекат одобрено 11.4 милиона евра и планирамо да увећамо наша издвајања у наредном периоду за додатних 20 милиона евра, пре свега у областима решавања стамбеног питања и незапослености“, рекао је амбасадор Фабрици, а ова најава пропраћена је аплаузом окупљених.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже да је за питање маргинализације и дискриминације Рома у Србији неопходно пронаћи дуготрајна, а не краткотрајна решења.

“Израда акционог плана за примену Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији не би требало да буде нешто чиме се поносимо, већ би требало да нам помогне у дефинисању смерница за решавање основних проблема са којима се Роми у Србији суочавају”, оцењује Ђорђевић.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић наводи да је важно подићи свест припадника ромске националне мањине у Србији о томе да они имају једнака права као и остали градјани.

“Циљ је да створимо бољи, социјално праведнији и солидарнији амбијент за живот свих Рома и Ромкиња у Србији”, каже Ружић.

Председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић каже да је, према њиховим подацима, 90 одсто Рома незапослено и додаје да очекује да ће афирмативне мере запошљавања дати резултате.

“Национални савет верује да би Роми адекватним укључивањем у друштвене токове могли значајно да допринесу економском развоју земље”, каже Накић.

Поводом Светског дана Рома, огласила се и Европска комисија.

„Данас славимо културу Рома и сећамо се њихове историје, која је неизоставни део Европе већ вековима. Поред тога што су највећа европска мањина, ромске заједнице и даље трпе последице дискриминације и маргинализације. За прекидање ове праксе, неопходна је сарадња целе Европе. Политичари од националног до локалног нивоа морају радити на поправљању поверења између ромских и неромских заједница и обезбедити да имају иста права и могућности као и сви други Европљани“, наводи се у саопштењу Комисије.

Подели

Comments are closed.