Управљање границама: Јачање оперативне сарадње између Албаније и Европске граничне и обалске страже

0

Комесар за миграције, унутрашње послове и грађанство, Димитрис Аврамопулос и министар унутрашњих послова Републике Албаније Фатмир Џафај су данас парафирали нацрт споразума о оперативној сарадњи између Европске граничне и обалске страже и Албаније.

Агенција ће након ступања споразума на снагу пружити помоћ Албанији у области управљања спољним границама, што ће омогућити брзо упућивање тимова Агенције на територији Албаније у случају наглих промена у миграцијским токовима.

Комесар Аврамопулос је изјавио: „Захваљујем властима Албаније на конструктивним преговорима и посвећености брзом постизању споразума. Албанија је један од предводника у региону, а споразум потписан са њом ће послужити као узор за склапање сличних споразума о којима преговарамо са другим партнерима на Западном Балкану. Ближа сарадња између Албаније и Европске граничне и обалске страже отвара простор за брже и флексибилније реаговање на потенцијалне миграцијске изазове. Ово је важан корак напред и у интересу је како Албаније, тако и Европске уније.”

У стратегији „Веродостојна перспектива проширења и појачани ангажман са Западним Балканом” коју је председник Јункер најавио у прошлогодишњем говору о стању Уније, а коју је Комисија усвојила прошле недеље, истакнути су значајан напредак који је Албанија остварила на европском путу и европска будућност региона.

Данашњи нацрт споразума је први резултат преговора које Европска агенција за граничну и обалску стражу води са западнобалканским партнерима. Споразум са Албанијом сада морају да подрже државе чланице, а он ће и формално бити потписан након што законски поступци обеју страна буду довршени.

Подели

Comments are closed.