Успостављен Секретаријат Коморског инвестиционог форума Западног Балкана

0

Данас је у Трсту на маргинама самита о Западном Балкану успостављен Секретаријат Коморског инвестиционог форума Западног Балкана.

Коморски инвестициони форум Западног Балкана (ЊБИЦФ) окупља преко 350,000 предузећа из региона, превасходно малих и средњих. Сврха платформе је јачање међукоморске сарадње у циљу подстицања пословних веза у региону и шире.

Оперативни капацитети организације ће захваљујући успостављању Секретаријата бити значајно повећани што ће Форуму омогућити да:

– представља пословну заједницу региона и заговара њене ставове у јавно-приватном дијалогу са властима;

– пружа услуге малим и предузећима у смислу олакшавања приступа финансирању, тржишту (конкретно у оквиру региона) и радити на унапређењу њихових пословних вештина;

– у име приватног сектора врши наџор над спровођењем Акционог плана усвојеног у Трсту за успостављање регионалног економског подручја.

ЊБИЦФ ће на тај начин допринети рушењу препрека регионалној економској интеграцији и одрживом развоју Западног Балкана у контексту европских интеграција, пре свега тако што ће подстицати унапређење пословне и инвестиционе климе у региону.

Хеновева Руис Калавера, директорка за Западни Балкан у Генералном директорату Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу, током инаугурације је изјавила:

„Успостављање Секретаријата Коморског инвестиционог форума Западног Балкана данас у Трсту је веома позитиван сигнал: ово показује колико је пословна заједница Западног Балкана озбиљна у намери да политичка посвећеност дубљој и широј регионалној економској интеграцији не остане мртво слово на папиру.

Спремни смо да подржимо Коморски форум у његовој улози. Ово нису само празне речи: Комисија намерава да следеће године издвоји два милиона евра бесповратне помоћи за Секретаријат како би му помогла да започне своје активности.“

Подели

Comments are closed.