У Београду одржан округли сто Ка даљем унапређење положаја и заштите деце избеглица, миграната и тражилаца азила без пратње

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, учествовао је на скупу посвећеном унапређењу положаја и заштите деце избеглица, миграната и тражилаца азила без пратње у Србији који су организовали Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, УНХЦР и УНИЦЕФ. Овом скупу који се бави једним од тренутно највећих проблема од почетка мигрантске кризе, малолетним мигрантима без пратње, присуствовали су и Зоран Ђорђевић, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања у Србији, Ханс Фриедрицх Сцходдер, представник УНХЦР-а за Србију, Карок Писхтеван, млади ирачки избеглица у Србији и представник УНИЦЕФ-а у Србији.

У свом уводном излагању, амбасадор Фабризи је нагласио важност спровођења права Европске уније и поштовања Повеље Европске уније о основним правима и Међународног закона о људским правима о правима детета: „Што се тиче политике ЕУ, заштита деце је на првом месту међу европским вредностима поштовања људских права, достојанства и солидарности,“ истакао је амбассадор и додао: „ЕУ помно прати најугроженије групе међу мигрантима и збеглицама, а то су пре свега деца избеглица, миграната и тражилаца азила. Ово питање је изазов за све нас, овде у Србији, широм света, И наравно у ЕУ.”

Обраћајући се присутнима, министар Ђорђевић се захвалио Делегацији ЕУ у Србији на подршци и помоћи од почетка мигрантске кризе, истичуци да је тренутно највећи проблем како заштитити децу избеглица, миграната и тражилаца азила без пратње у Србији: “Карактеристика миграција данас је присуство великог броја деце миграната. Тренутно у Србији има око 500 малолетних миграната.” Министар Ђорђевић је истакао да ће Србија, са својим партнерима, мобилисати све расположиве ресурсе како би овој деци била пружена помоћ у виду смештаја, хране, задрвствене заштите И могућност да похађају школу.

Од септембра 2015. године, за решавање мигрантских изазова, ЕУ је пружила финансијску подршку Србији у вредности од 100 милиона евра, од чега је готово 59 милиона евра обезбеђено кроз Инструмент за претприступну помоћ (ИПА), док је 20 милиона евра  обезбежено кроз хуманитарну помоћ. Поред тога, државе чланице ЕУ су обезбедиле билатералну помоћ у овој области у вредности од 20 милиона евра.

Подели

Comments are closed.