У Београду потписан споразум о Сталном секретаријату Транспортне заједнице

0

Споразум о седишту Сталног секретаријата у оквиру Уговора о Транспортној заједници потписан је данас у Београду. Споразум су потписали потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић и новоименовани привремени директор Сталног секретаријата Транспортне заједнице Ален Барон, у присуству шефа Делегације Европске уније у Републици Србији амбасадора Сема Фабриција.

Транспортна заједница југоисточне Европе је успостављена у октобру 2017, након потписивања Уговора о њеном стварању 9. октобра исте године. Циљ Заједнице је развој саобраћајних мрежа између ЕУ и земаља југоистичне Европе – Албаније, Босне и Херцеговине, БЈРМ Македоније, Косова*, Црне Горе и Србије. Седиште Сталног секретаријата ће бити у Београду и очекује се да буде отворено кроз неколико месеци.

Амбасадор Фабрици је поводом овог догађаја рекао да је “одлука да Београд буде седиште Сталног секретаријата Транспортне заједнице велика је прилика за Србију, али и одговорност.”

Fonet/MGSI

“Потписивање споразума је још један важан корак у спровођењу ове одлуке и ја честитам привременом директору Сталног секретаријата Транспортне заједнице Алену Барону и потпредседници Владе Зорани Михајловић“, рекао је.

Амбасадор Фабрици је истакао да је успостављање Транспортне заједнице од великог значаја за интеграцију саобраћајних тржишта југоисточних европских партнера у саобраћајно тржиште Европске уније: “То је важан део агенде повезивања за унапређење саобраћајних, енергетских и дигиталних веза унутар Западног Балкана и са Европском унијом, коју је ЕУ подржала од самог почетка. То је кључан фактор раста и запошљавања који ће донети недвосмислене предности привредама и грађанима у региону.“

Он је подсетио да је само у протеклих седам година ЕУ уложила до пет милијарди евра у саобраћајни сектор Западног Балкана, међу којима су изградња Жежељевог моста и текућа модернизација пруге Ниш-Димитровград неки од недавних видјивих успешних пројеката у Србији.

Fonet/MGSI

“Али, сарадња између ЕУ и Србије и Западног Балкана превазилази ове границе: њен утицај се осећа у примени техничких стандарда, интероперабилности, безбедности, управљању саобраћајем, социјалној политици, јавним набавкама и животној средини и постепеном усклађивању пракси унутар региона са највишим стандардима Европске уније. То су циљеви Транспортне заједнице који ће драстично утицати на брзину, квалитет, цену и ефикасност саобраћаја за грађане и предузећа“, изјавио је амбасадор Фабрици.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова

Подели

Comments are closed.