У Власотинцу изграђено прихватилиште за напуштене животиње

0

У Власотинцу је уз подршку коју су Европска унија (ЕУ) и Влада Швајцарске пружиле преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, завршен пројекат изградње прихватилишта за напуштене животиње, које ће општина користити заједно са Бојником.

Прихватилиште, које може да прими 100 животиња, заузима површину већу од 400 метара квадратних са амбулантом, стационаром и две просторије за смештај животиња о којима ће бринути запослени у Јавно-комуналном предузећу „Комуналац“ који су заједно са запосленима из обе општинске управе и представницима цивилног друштва прошли обуку о бризи и о правилном понашању према напуштеним животињама, као и о законском оквиру који прати ову област.

„Данас имамо објекат у коме ће се на законит и хуман начин третирати напуштене животиње, а када се заврши набавка возила за хватање незбринутих животиња, прихватилиште ће почети са радом у пуном капацитету“, рекао је председник општине Власотинце, Зоран Тодоровић и додао да је објекат данас  предат на употребу власотиначком ЈКП „Комуналац“.

„Верујем да ће се ефекти овога пројекта врло брзо осетити  у смислу смањења броја напуштених животиња на нашим улицама, али и смањења броја одштетних захтева наших суграђана. Наиме, само у прошлој години на име накнаде штете настале због уједа паса исплаћено је готово 3,6 милиона, а претходних година је та цифра износила између 3,5  и четири милиона динара, што већ говори о исплативости овог пројекта вредног 17 милиона“, рекао је председник општине Власотинце.

„Пројекат изградње прихватилишта за напуштене животиње, који је конципиран у складу са  законским прописима у овој области и добрим европским праксама, доприноси заштити и добробити животиња. Такође, уз адекватнију бригу о животињама доприноси се и безбедности и добробити људи“, рекао је Марко Вујачић, национални менаџер програма Европски ПРОГРЕС

Како је он истакао поред социјалног аспекта, битан је и економски јер ће са смањеним бројем захтева за одштету, локална самоуправа имати прилику да средства усмери на друге пројекте важне за локалну заједницу.

„Важно је нагласити да је овај пројекат резултат међуопштинске сарадње Власотинца и Бојника,  што представља добар пример како мале општине послове из своје надлежности могу да спроведу на економичнији и делотворнији начин ако то раде заједно“, закључио је Вујачић и пожелео становницима Власотинца срећан Дан општине, а локалној самоуправи да буде пођеднако или још успешнија у остваривању циљева које су поставили у погледу развоја.

Како је Маринко Ђорђевић, координатор Канцеларије за локални економски развој, додатно објаснио, општина Власотинце је донела одлуку о давању земљишта на коришћење без накнаде, као и одлуку о изградњи објекта од јавног интереса док ће у одржавању прихватилишта и његовом финансирању учествовати обе општине што ће бити регулисано Споразумом о заједничком обављању комуналне делатности у оквиру Прихватилишта за псе. „Овим приступом се унапређује не само одговорност и транспарентност већ и партнерство као један од принципа доброг управљања“, истакао је Маринко Ђорђевић.

У припреми и спровођењу пројекта, посебно су консултовани представници организација за бригу о животињама, а Друштво за заштиту животиња „Протекта” из Власотинца ће бити укључено у његов даљи рад.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Подели

Comments are closed.