У ЕУ инфо центру отворена изложба о мигрантима “Остављена сећања”

0

Изложба фотографија „Остављена сећања“ која на специфичан начин, из угла деце, документује искуства избеглица са Западнобалканске руте, отворена је 17. октобра у ЕУ инфо центру у Београду.

Изложба ауторке Милице Анђелковић-Јовановић из Међународне организације за миграције настала је у прихватним центрима у Србији, где је она снимала играчке која су оставила деца мигранти. Према подацима Комесаријата за избеглице, у Србији борави око 4.000 миграната и избеглица, у 13 прихватних и пет центара за азил. Већина деце је у пратњи родитеља, а око 500 похађа наставу у школама у Србији. Око стотину деце путује без родитеља.

Ауторка изложбе каже да је одабрала да снима играшке деце миграната јер је то “једино што остаје иза малих живота који у наручју својих породица, кроз сунце, кишу и хладноћу, џиновским корацима хитају ка сањаној Европи”.

Изложба коју је приредио пројекат Подршка Европске уније управљању миграцијама у Србији обишла је неколико градова у земљи. У ЕУ инфо центру це бити отворена до 14. новембра.

Европска унија (ЕУ) је највећи донатор Републике Србије у управљању миграцијама. Од средине 2015. године, када је почео повећан прилив миграната на територију Републике Србије, ЕУ је донирала више од 98 милиона евра за хуманитарну помоћ и заштиту миграната, а посебно заштиту деце, за обезбеђивање услова за прихват и смештај у прихватним и центрима за азил, укључујући храну, здравствену негу и образовање, помоћ локалним заједницама где су смештени мигранти како би се ојачала социјална кохезија, помоћ Републици Србији при управљању границом и борби против трговине људима, као и помоћ за изградњу капацитета институција Републике Србије које су укључене у управљање миграцијама.

Подели

Comments are closed.