У Зрењанину одржан Сајам ЕУ пројеката „ЕУ и Србија на делу“

0

Сајам ЕУ пројеката „ЕУ и Србија на делу“, на ком су представљени најзначајнији актуелни пројекти које у Војводини финансира Европска унија, одржан је у Зрењанину заједно са традиционалном манифестацијом „Европско село“.

На Сајму ЕУ пројеката представљено је тридесетак пројеката у чијој реализацији  у овом тренутку активно учествује Европска унија а чија је вредност више стотина милиона ЕУР.

Сајам је протекао у знаку обележавања десетогодишњег чланства у Европској унији које ове године прославља Румунија а са којом Србија одлично сарађује кроз пројекте прекограничне сарадње. Зато је, ове године, један од организатора Сајма ЕУ пројеката, поред Делегације ЕУ у РС, Канцеларије за ЕУ интеграције у Влади РС, Града Зрењанина била и Амбасада Републике Румуније.

Бенедикт: Прослављамо европски дух Зрењанина

Сајам ЕУ пројеката „ЕУ и Србија на делу“ и манифестацију „Европско село“ отворили су заједно Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције, вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт, Чедомир Јањић, градоначелник Зрењанина и Милан Чежек из Фонда за европске послове АП Војводине.

„Данас заједно прослављамо европски дух Зрењанина. Позивам грађане да што боље упознају Европску унију јер је она будућност Србије“ рекао је, приликом отварања, Оскар Бенедикт, в.д. шефа Делегације ЕУ, иначе, последњих неколико година редовни гост „Европског села“.

Министарка Јоксимовић је, приликом отварања, истакла да је наша земља увек била део Европе и да у културном и историјском смислу припада Европи. „Европска унија, организација која је донела мир и стабилност у Европи, данас је најбоље место за живот и рад. Зато је Србија на европском путу“, додала је министарка за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић.

Подршка ЕУ развоју туризма, превенцији од поплава, оснаживању предузетника

Посетиоци Сајма су имали прилике да виде бројне пројекте прекограничне сарадње са Румунијом којима успешно руководи Канцеларија за ЕУ интеграције Владе РС а који се односе на сарадњу у области туризма, превенције од поплава, оснаживања предузетника из банатских општина.

Европска унија је уложила знатна средства у помоћ поплављеним подручјима и ова подршка ће се наставити у наредној фази и у војвођанским општинама у којима ће се радити на превенцији од поплава, чуло се на Сајму, на штанду на којем је представљена досадашња подршка поплављеним општинама и будући планови.

Министарство културе и информисања представило је свој пројекат рехабилитације манастира и тврђаве у Бачу и изградње тзв. „дифузног музеја“ у овој општини, који спроводи уз подршку ЕУ. Посетиоци су још могли да се упознају и са бројним пројектима из сфере социјалне инклузије, посебно подршке деци предшколског узраста, ромској популацији, избеглим и расељеним лицима.

Министарка Јоксимовић и отправник послова а.и. Бенедикт обишли су штандове „Европског села“ на којима су основци из зрењанинских школа показали како они виде земље чланице Европске уније.

Европско искуство Румуније

Пре отварања Сајма ЕУ пројеката у згради Скупштине града Зрењанина одржана је дебата “Европске вредности, користи и изазови чланства у ЕУ – искуство Румуније”, на којој су говорили Њена екселенција Оана Кристина Попа, амбасадорка Румуније у Србији и Сандра Шимић, помоћница директорке Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије.

Амбасадорка Попа је говорила о седам година дугим преговорима за учлањење Румуније у Европску унију, изазовима друштвене транзиције али и побољшању квалитета и стандарда живота у овој земљи након уласка у ЕУ.

Грађани су данас у Зрењанину имали прилике да виде и две изложбе о Европској унији. Изложба „Све уједињенија ЕУ“, постављена у холу Скупштине града, на 14 панела пружа историјски приказ развоја европских интеграција од потписивања Римских уговора до изазова са којима је Европа суочена данас.

Друга изложба, постављена у хали „Медисон“, као саставни део Сајма ЕУ пројеката, је преглед одабраних фотографија које представљају успешне приче о сарадњи Србије и ЕУ и преноси поруке о заједничким вредностима у разним областима живота – од образовања, преко екологије до културе.

Подели

Comments are closed.