У Нишу кренуо КреНи, и ове године уз подршку Делегације ЕУ у Србији

0

Међународна конференција креативних индутрија КреНи отворена је у Официрском дому у Нишу и трајаће до 3 децембра. У наредних пет дана млади људи са почетним искуством у некој од области креативних индустрија радиће са најбољим међународним и домаћим експертима на развоју својих идеја које доприносе решавању друштвених проблема у Нишу. КреНи је трећу годину заредом подржала Делегација Европске уније у Србији, а током трајања конференције заинтересовани ће у Официрском дому моћи да посете изложбу ,,Поздрав из Србије’’ која је настала у оквиру обележавања Европске године културног наслеђа.

,,Изузетно ми је драго што ће у наредним данима ово бити место окупљања мадих, креативних људи који ће добити прилику да, кроз рад са врсним стручњацима, развијају идеје које ће допринети да њихов град буде још лепше место за живот’’, казао је на отварању КреНи конференције шеф комуникација, информисања и медија у Делегацији ЕУ у Србији Пол-Анри Пресе.

Конференцију је отворио догађај КреНИ талкс. Учесници су том приликом сазнали како су се развијале креативне индустрије у Француској, САД-у, Аустрији, Италији, а било је речи и о улози креативних индустрија у дигитализацији културног наслеђа, успешним причама и пројектима који повезују креативне индустрије и наслеђе и многим функцијама које креативне индустрије имају у друштву.

“Ове године као и претходних година пријавио се велики број младих људи, њих 70 полазника, који имају почетна искуства из неких области креативних индустрија – архитектуре, информационих технологија, дизајна, адевртајзинга, менаџмента и мултимедијалних техологија. Дошли су нам и предавачи из Аустрије, Француске, Италије, Америке, а ту су и предавачи из Србије који ће радити са младима на развијању њихових идеја”, казала је председница организације Млади амбасадори Снежана Андрић.

КреНИ конференцију организују Млади амбасадори уз подршку Аустријске амбасаде и Аустријског културног форума, Града Ниша, Амбасаде САД-а у Србији, Делегације Европске уније у Републици Србији, ЕУ инфо кутка, Ерсте банке, Амбасаде Француске и Француског института у Нишу, Италијанског института за културу у Београду, Министартсва културе и информисања, ЕУНИЦ кластера културних центара и Канцеларије за локални економски развој и пројекте.

Подели

Comments are closed.