Фабрици: Делегација ЕУ у Србији остаје поуздан партнер Пирота

0

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици поручио је током боравка у Пироту да ће ЕУ и Делегација ЕУ у Србији остати добар и поуздан партнер овог града и у наредном периоду.

Дводневни боравак у Пироту Фабрици је започео разговором са градоначелником Владаном Васићем и његовим сарадницима о више пројеката који су Пирот и ЕУ заједно реализовали у протеклих десетак година, као и о могућностима да Пирот користи нове фондове и конкурсе за пројекте.

Реализовани пројекти у вредности од око 10 милиона евра

“Било је тридесетак пројеката који су реализовани у Пироту у укупној вредности од око 10 милиона евра. Посебно смо разговарали о ЕУ ПРО програму који смо пре неколико месеци промовисали са министарком за европске интеграције. Пројекат је вредан 25 милиона евра и реализује се у 99 општина у Србији. Градоначелник Пирота са својим тимом је већ поднео неке предлоге пројеката. Овај град се налази на Коридору 10 и има Слободну зону Пирот и део је великих инфраструктурних пројеката”, рекао је Фабрици.

Фабрици је пренео да је градоначелнику објаснио колико је за ЕУ важан рад градоначелника градова и председника општина за процес приступања Србије ЕУ.

“Велики део прописа који се усвајају и који Србија на свом путу за чланство у ЕУ прилагођава су уствари су прописи који ће морати да се спроводе на локалу.То су област пољопривреде, заштите животне средине, образовање, туризам, саобраћај. То су све области у којима се прописи спроводе на локалном нивоу. Зато је важно локалним самоуправама да у свакодневном раду имају стално на уму и ту ширу слику. Сигуран сам да с обзиром на градоначелникову укљученост у НАЛЕД да је он у потпуности укључен у ту ширу слику и да је врло активан”, рекао је Фабрици.

Градоначелник Пирота Владан Васић рекао је да је подршка ЕУ значајна јер је Пирот “променио свој изглед задњих 15 година, постао атрактивнији град за живљење и за привлачење инвестиција”.

Амбасадор Фабрици је са градоначелником посетио Млекарску школу ”Др Обрен Пејић”.

Надзор границе уз подршку ЕУ

Током другог дана посете Пироту шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици обишао је Регионални центар Граничне полиције на граници Србије и Бугарске, где се срео са генералом полиције Миленком Божовићем, начелником Управе граничне полиције.

Подршка Европске уније управљању границом, осим гостовања полицијских службеника из земаља Европске уније, обухвата и набавку специјализоване опреме за наџор границе, као што су софистицирани дронови, ендоскопске и термовизијске камере, теренска возила, комуникациони уређаји, читачи путних исправа, специјализовани двогледи и друго.

“Европска унија помаже Србију и Министарство унутрашњих послова како би се унапредили капацитети за управљање границом. Ова помоћ подразумева јачање оперативних капацитета надлежних институција и то ангажовањем око 100 гостујућих полицијских службеника из земаља Европске уније. На тај начин смо омогућили размену знања и искустава. Такође, набавком специјализоване опреме за наџор границе вредне око милион евра и технички смо ојачали Граничну полицију Републике Србије”, изјавио је Фабрици приликом обиласка центра, наводи се у заједничком саопштењу Делегације ЕУ у Србији и Међународне организације за миграције.

ЕУ највећи донатор Србије у управљању миграцијама
Током посете Прихватном центру за мигранте и избеглице амбасадор је подсетио да је ЕУ са скоро 100 милиона евра од почетка повећаног прилива миграната 2015. године највећи донатор Србији у управљању миграцијама.

Као и у осталим прихватним и центрима за азил, средствима Европске уније и у Пироту је обезбеђен смештај за мигранте, храна, здравствена нега, образовање, заштита, а посебно за децу и остале рањиве категорије. ЕУ покрива и текуће трошкове смештајних капацитета и запосленог особља.

„Свесни смо да одговор Србије на миграционе изазове не би био могућ без значајног доприноса локалних заједница на чијим територијама бораве мигранти и избеглице. Зато Европска унија наставља да подржава локалне самоуправе да унапреде капацитете за пружање комуналних, образовних и здравствених услуга како локалној, тако и популацији миграната и избеглица“, рекао је амбасадор Фабрици.

Након обиласка Момчилове тврђаве, која се реконструише средствима Европске уније и Града Пирота, амбасадор је изразио задовољство што је већ око 80 одсто планираних радова завршено. Подршка Европске уније овом пројекту износи око 340.000 евра.

„Овим пројектом показујемо да подржавамо очување културног наслеђа не само у земљама чланицама, већ и у земљама кандидатима за чланство. Сигуран сам да ћемо завршетком радова на тврђави ојачати туристички потенцијал Пирота и привући значајан број туриста“, изјавио је Сем Фабрици.

Подели

Comments are closed.