Фабрици: ЕУ донирала Србији 5,4 милиона евра као подршку социјалној инклузији

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици доделио је награде за најбоље радове на конкурсу “Заједно можемо више“, организованог у оквиру пројекта “Подршка ЕУ инклузивном друштву” који је ЕУ финансирала са 5,4 милиона евра.

На конференцији поводом завршетка пројекта који је спровела Делегација ЕУ у Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања представљени су резултати иницијативе од које је скоро 10.000 људ у Србији имало директне користи.

Фабрици је рекао да је у питању “важна и успешна иницијатива на којој су ЕУ и Србија радиле последње две године”.

ЕУ је бесповратно донирала преко 5,4 милиона евра за подршку мерама у области социјалне инклузије, рекао је Фабрици истичући и значај инклузије у контексту приближавања Србије ЕУ.

Двогодишња иницијатива спроведена је кроз 28 одвојених пројеката у 76 градова и општина у Србији.

FoNet

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић рекао је да је угроженим групама “потребна шира подршка друштва” и да је социјална укљученост, која је право свих грађана, саставни део политике развоја Републике Србије.

На конференцији су приказани кратки филмови о пројекту а учесници су пренели своја искуства. Један од примера добре праксе је пројекат подршке образованој инклузији младих Рома “Знати више – моћи више”, захваљујући којем је 2.500 корисника имало директну корист. Истакнути су и позитивни резултати обуке којих је, само у оквиру програма инклузије Рома, спроведено 196.

“Заједно можемо више” је конкурс уметничке ауторске графике који је крајем октобра био отворен за грађане Србије који су желели да представе свој идејни концепт на тему социјалног укључивања осетљивих група.

Учествовало је 63 аутора са 83 рада.

Стручни жири је одлучивао о 19 најболих радова, а једна графика је изабрана гласовима публике преко Фејсбука.

Првонаграђеној Драгани Илић је за рад “Инклузија није баук. Незнање је” уручена и новчана награда од 800 евра, док је новчани део друге и треће нагарде износио 600, односно 500 евра.

Организатор конкурса је тим пројекта “Подршка ЕУ инклузивном друштву” и ЕУ инфо центар.

Изложба ће током децембра бити приказана у ЕУ инфо центру потом у Зрењанину и другим градовима Србије.

Подели

Comments are closed.