Фабрици за РТС: Препорука свим институцијама да прочитају Годишњи извештај

0

Шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, гостовао је у Јутарњем Програму РТС-а, где је говорио о кључним закључцима из Годишњег извештаја о Србији, који је јуче представљен у Бриселу.

Амбасадор је препоручио да све институције погледају Извештај, виде какве су препоруке Европске комисије, посебно када је реч о препорукама које се дају за даљи напредак како би се постигли бољи резултати.

Европска комисија позитивно је оценила Србију по питању економских реформи. Међутим, шеф Делегације ЕУ у Србији додаје да постоји читав низ реформи које Србија мора да настави да ради како би напредовала. Посебно је истакао владавину права где, како каже нема довољно напретка и где је потребно урадити више.

“Комисија је разматрала и регионалну сарадњу, односе са суседима. Са, наравно, акцентом на томе да мора да се настави дијалог ка нормализацији односа”, истакао је Фабрици.

Коментарише и реакцију премијерке Ане Брнабић на Извештај.

“Јуче је премијерка износила коментаре који су углавном били позитивни. Она је изразила и потпуно легитимне ставове о неким деловима извештаја, али и коментар који је дала је да ће Србија остати посвећена европским интеграцијама, да ће размотрити препоруке у извштају и да ће шодно томе реаговати”, наводи он.

Додао је да је порука за Србију да мора да се креће напред, да буде бржа, посвећенија и фокусиранија. Амбасадор Фабрици каже да је, што се тиче односа Београда и Приштине, ситуација и даље тешка. Што се тиче 2025. године када се очекује да Србија приступи ЕУ, објашњава да, по дефиницији, процес приступања не може да има рок.

“Не можете да очекујете да ће до одређеног тренутка сви критеријуми бити испуњени. 2025. – то је индикативни датум који је Комисија поставила како би се реализовале одређене реформе. Такође, пре пар година Комисија је рекла да, ако се погледа ситуација, да може тако да буде, али не мора да значи да ће тако и бити”, наводи амбасадор.

Поред Србије, извештај Европске комисије добиле су и друге земље преговарачи у региону. Фабрици каже да се процена комисије заснива на сопственим заслугама и да сваки партенер има своју путању.

“Оно што је важно за овај пакет је да је Комисија предложила да се са Албанијом и Северном Македонијом отоворе преговори. У том смислу, Европска комисија је остала веома посвећена, гура процес проширења на Западни Балкан”, закључује амбасадор.

Прочитајте још:

Подели

Comments are closed.