Фабрици: Земље Западног Балкана могу да помогну циљевима Агенде 2030

0

На отварању Субрегионалне конференције о промоцији напретка у спровођењу развојне Агенде 2030 премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да су најважнији циљеви примене ове Агенде да се искорени сиромаштво, обезбеде квалитетно образовање и једнаке шансе за све, здрава животна средина, и “подигне” економија и ојачају институције. Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да су Агенда 2030 и реализација циљева одрживог развоја саставни део политике ЕУ и за саму ЕУ.

“Главни принцип Агенде 2030 је да нико не остане иза нас – на крају колоне. Срж циљева су људска права, смањење неједнакости и промоција инклузивног друштва”, поручила је премијерка Брнабић.

Она је казала да је Србија 2015. године оформила Међуминистарску радну групу за спровођење Агенде 2030, која се бави прилагођавањем глобалних циљева домаћим специфичностима, потврђивању приоритета и напретку ка њиховом остваривању.

Премијерка је додала да Влада Србије посебну пазњу посвећује образовању, економском развоју и смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште, као и превенцији и адаптацији на климатске промене.

“Придруживање ЕУ је од великог значаја за даљи напредак Србије и целог региона Западног Балкана”, казала је Ана Брнабић и позвала да све да заједно учествују у осмишљавању боље будућности.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да су Агенда 2030 и реализација циљева одрживог развоја саставни део политике ЕУ и за саму ЕУ.

“Ми од 2015. године пратимо остваривање на годишњем нивоу циљева одрживог развоја у ЕУ и уверени смо да ће напредак на том плану довести до остварења наших општих циљева”, казао је Фабрици и додао је да је план да у следећи буџет од 2021. до 2027, ЕУ уврсти циљеве одрживог развоја.

Истакао је да у земљама Западног Балкана постоји одлична и јединствена прилика да се помогне циљевима који се тичу остварења коначног циља ових земаља – учлањења у ЕУ.

Фабрици је казао да ЕУ улаже у Србију и даје јој помоћ од 200 милиона евра с циљем да што пре спроводе реформе да би ушла у Унију, али и да би остварила циљеве одрживог развоја.

Министарка без портфеља и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде 2030 у Србији Славица Ђукић Дејановић казала је да је агенда суштински везана за остваривање праведније, лепше и сигурније будућности.

Представници влада држава у региону, приватног сектора, међународних финансијских институција и развојних партнера састају се у Београду на дводневној конференцији посвећеној Агенди 2030.

Агенду УН о одрживом развоју до 2030. године усвојило је више од 150 држава у септембру 2015. године у седишту УН у Њујорку и обухвата кључне елементе попут економског раста, социјалне инклузије, заштите животне средине, институционалног развоја и сарадње.

Циљева одрживогразвоја има 17, а уз сваки од њих је утврђено и више конкретних задатака којих укупно има 169, а треба их остварити до 2030.

Подели

Comments are closed.