Фабрици: Млади ће обликовати будућност Србије у ЕУ

0

Литвански град Клајпеда проглашен је за Омладинску престоницу Европе за 2021. годину, на свечаности у новосадском Позоришту младих, коју је организовао Савез удружења ОПЕНС – Омладинска престоница Европе Нови Сад 2019.

Нови Сад као домаћин церемоније, освојио је титулу Европске престонице младих за 2019. годину, а амбасадор Европске уније у Србији Сем Фабрици рекао је да је порука Европске уније да млади носе европске вредности и заједно са младима можемо учинити пут Србије у ЕУ бржим и лакшим.

“Честитам Новом Саду на освојеној титули, јер она потврђује важну улогу Новог Сада, града отвореног ка свету и Европи. Овај ће град 2021. године бити и културна престоница. Све ово потврђује да ће млади људи у Србији обликовати будућност ове земље унутар ЕУ. Млади доносе промене и Србија се мења. Србији је потребна креативност младих генрација, а ова титула ће довести многе младе људе у Нови Сад. Бити омладински центар Европе уједно је част, изазов и сјајна прилика“, рекао је Фабрици.

Европски омладински форум представља 104 омладинске организација, које окупљају 150 милиона младих људи из целе Европе, а његов председник Луис Алварадо Мартинез, објаснио је да су градови носиоци ове титуле они који размишљају ван оквира и којима су млади у првом плану, као и њихово укључивање у доношење одлука које се тичу њих самих али и шире друштвене заједнице.

Координатор ОПЕНС-а, организације која спроводи пројекат новосадске Омладинске престонице Европе, Вукашин Гроздановић најавио је да ће током следеће године бити организовано више од 200 програма и активности.

„Циљ за следећу годину је да достигнемо број од 500.000 младих који ће учествовати у програмима. У наредним данима ће у Новом Саду бити одржана и скупштина Европског омладинског форума на којој ће бити изабрано ново руководство. Узбудљиви дани у Новом Саду само су увод у оно што нас чека 2019. године”, рекао је Гроздановић и најавио завршетак израде Локалног акционог плана за младе у Новом Саду, који би требало да почне да се спроводи у фебруару наредне године.

Свечаности је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевич који је истакао да ће рад на Локалном акционом плану, односно стратегији омладинске политике у наредних пет година, бити у потпуности препуштен омладинским организацијама.

„Нови Сад ће имати најпродуктивнији и најпрогресивнији Локални акциони план и нешто што ће показати да су млади директни учесници и доносиоци одлука. Међутим, они имају ту и још једну важну улогу јер овде се не ради само о њиховим правима, већ и о подели одговорности. Они морају бити спремни да као носиоци одговорности прихвате одлуке које се доносе и стану иза њих”, рекао је Вучевић.

На свечности је говорила и председница Владе Србије Ана Брнабић, која је истакла да су главни приоритети Србије у наредном периоду реформа система образовања и подстицање иновативности и креативности.

“Ово је веома важно за креирање боље будућности за генерације које долазе и за спречавање одлива мозгова. Моја визија паметног управљања је да владе треба мање да мисле, а више да слушају. Мој циљ је да подржим што више конкретних иницијатива, а посебно оних које долазе од младих људи. Мислим да је то најбољи начин да их оснажимо и да им покажемо да је оно што они мисле и што они раде, веома важно“ , рекла је Брнабић.

Титулу Омладинске престонице Европе Европски омладински форум додељује једном европском граду на период од годину дана, а процес је дизајниран да оснажи младе људе, повећа учешће младих у доношењу одлука и јача европски идентитет на локалном нивоу. У најужој конкуренцији за 2021. годину нашли су се Вараждин (Хрватска), Велика Никозија (Кипар) и Кишињев (Молдавија).

Подели

Comments are closed.