Фабрици на југу Србије

0

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је током дводневне посете југу Србије боравио у Босилеграду, Прешеву, Врању и Бујановцу где се информисао о пројектима које финансира ЕУ.

У Босилеграду је заједно са комесаром за избеглице имиграције Владимиром Цућићем отворио реконструисане просторије Прихватног центра за мигранте. Реконструкција је коштала 465.000 евра, а завршена је у оквиру подршке ЕУ управљању миграцијама у Републици Србије.

Фабрици: за решавање мигрантске кризе ЕУ донирала Србији око 100 милиона евра

Како је истакнуто на отварању, захваљујући обнови, капацитет Прихватног центра у Босилеграду повећан је са 67 на 110 лежајева, а мигрантима који у њему бораве сада су на располагању савремено опремљена амбуланта, кухиња са трпезаријом и спортски терени.

У оквиру реконструкције у објекту је постављен видео наџор и уређено двориште.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици је казао да је Прихватни центар у Босилегаду добио нови живот захваљујући сарадњи бројних међународних партнера и локалне самоуправе, а уз донацију Европске уније.

„Европска унија и Србија годинама уназад заједно раде на томе да обезбеде достојанствене услове за живот миграната. Ово је један од бројних центара који су отворени у Србији“, рекао је Фабрици.

Он је истакао да је за решавање мигрантске кризе Европска унија од 2015. године донирала Србији око 100 милиона евра.

„Европска унија веома цени све оно што је Србија урадила како би помогла мигрантима, и они сада живе заједно са локалним становништвом. Ми смо овде у Прихватном центру наишли на насмејане људе, што је веома важно“, рекао је Фабрици.

Према његовим речима, миграције су изазов са којим ћемо се и убудуће сусретати, а политика Европске уније је таква да помаже онима који заслужују добродошлицу.

Фабрици је позвао инвеститоре из Европске уније да размотре могућност улагања на подручју општине Босилеград и додао да Европска уније није донирала само средства за реконструкцију Прихватног центра у том месту већ и Дома здравља и просторија општине.

Цуцић: ЕУ практично једини донатор за мигранте у Србији

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цућић истакао је да је реконструисани објекат некада био болница, али да је последњих 30 година био напуштен, руиниран, чак и без крова.

„Када мигранти оду из Босилеграда, објекат ће остати босилеградској општини и биће јој од користи за намену коју сама одреди. То исто биће и са дечијом болницом на Принциповцу, са школама у Тутину, Сомбору и Пироту. Прихватни центри, њих 19 у Србији биће од највеће користи локалној заједници“, рекао је Цућић.

Он је казао да нема потребе да буде проширена мрежа прихватних центара у Србији зато што је њихов капацитет 6.000 људи, а сада имају од 4.100 до 4.200 људи.

Према његовим речима, у прихвату миграната огромну подршку Србији пружа Европска унија, која је сада практично и једини донатор.

Шефица Канцеларије Међународне организације за миграције у Србији Лидија Марковић је изјавила да је реновирање Прихватног центра у Босилеграду резултат заједничког планирања и координације Евроспке уније, Комесараијата за избеглице и миграције и Међународне организације за миграције.

„Европска унија је наставила да кроз пројекте и различите партнере подржава не само смештај миграната, већ све услуге које су неопходне за њихов боравак, попут приступа здравственој заштити и образовном систему. Деца иду у школу, организују се разни социјални догађаји и активности, а све то финансира Европска унија“, нагласила је Марковић.

Председник општине Босилеград Владимир Захаријев истакао је да су мигранти добродошли у Босилеград и да то место спремно, уколико је потребно, да прихвати још већи број миграната.

У Прихватном центру у Бујановцу тренутно борави 70 миграната, углавном породица са децом из Ирана и Авганистана.

Подршка ЕУ за развој микро и малих предузећа кључних за економски раст и повећање запослености

„Европска унија пружа подршку микро и малим предузећима која чине 90 посто свих предузећа и стуб су привреде како у Србији тако и у земљама ЕУ“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици приликом уручивања уговора о донацији првој групи од 38 од укупно 106 предузећа са југа Србије чији су пројекти одобрени преко програма ЕУ ПРО. Предузећа којима су уручени уговори су из Зајечарског, Јабланичког, Нишавског, Пиротског, Пчињског и Топличког округа

„Подршком вашим предузећима показујемо да ће добре идеје увек имати подршку, а да ви сами морате да стварате будућност, водите своја предузећа и запошљавате људе. Европска унија је ту да вам преко програма ЕУ ПРО помогне да реализујете своје идеје и претворите их у пословне прилике“, поручио је шеф Делегације ЕУ предузетницима и предузетницама и додао да ће Европска унија наставити да помаже овај део земље кроз своје политичке, финансијске и социјалне инструменте.

Европска унија је са више од два милиона евра подржала микро и мала предузећа са југоистока и југозапада Србије имајући у виду да су она кључна за постизање привредног раста и отварања нових радних места. Предузећа, која се претежно баве производњом хране, намештаја, текстила и одеће, прерадом дрвета и метала, добиће нову опрему и тако повећати своју производњу и квалитет производа а већ у првој  години запослити 255 људи, што чини повећање од 25 процената у односу на тренутни број запослених.

Шефица Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у Србији, која спроводи ЕУ ПРО програм, Микела Телатин поручила је награђеним предузећима да је важно да дају добре примере у својим заједницама и промовишу позитивне промене које доприносе бољем животу грађана.

„УНОПС ће кроз имплементацију ЕУ ПРО програма стварати синергију тако што ће промовисати предузетништво, развој локалне и економске инфраструктуре и социјалну кохезију и унапређивати квалитет живота становништва. То је уједно и мандат УНОПСа – подршка људима да стварају бољи живот а земљама  да остваре одрживи развој“, рекла је Микела Телатин.

Позив је спроведен у сарадњи са Министарством за европске интеграције, Министарством привреде, Развојном агенцијом Србије, регионалним развојним агенцијама и привредним коморама, а значајну подршку су пружиле и локалне самоуправе укључене у спровођење програма ЕУ ПРО.

„Овакви подстицаји које пружа Европска унија доприносе напорима локалне самоуправе да се унапреди развој општине, а драго ми је да је чак пет предузећа из Бујановца и једно из Прешева добило подршку“, рекао је Шаип Камбери председник општине Бујановац.

Уз помоћ средстава ЕУ здравствени центар у Врању добио модеран хируршки блок

Шеф Делегације ЕУ, амбсадор Сем Фабрици је раније током дана у Врању заједно са градоначелником Слободаном Миленковићем обишао нову зграду хируршког блока чију изградњу је подржала ЕУ.

„Овај пројекат је био заиста важан имајући у виду чињеницу да Врање представља регионални здравствени центар који пружа здравстене услуге за више од 250.000 становника“, рекао је амбасадор Фабрици додајући да је Хируршки блок увео здравствени систем Врања у 21. век.

„Захваљујући средствима Европске уније, Владе Србије и локалне самоуправе сада Град Врање и Пчињски округ, као осигураници из Косовско-поморавског округа имају добар, савремени хирурушки блок, а запослени имају изузетно добре услове за рад”, рекао је градоначелник Врања Слободан Миленковић.

Градоначелник је изразио наду да ће се у наредном периоду уз подршку Владе Србије а на основу пројектно- техничке документације чију израду је финансирала ЕУ, реконструисати и стари део болнице и тако добити функционалан комплекс између стационарног дела болнице И хируршког блока који се простире на око 6.000 квадрата, има осам операционих сала, интензивну негу и ургентну медицину.

„У свим деловима земље неопходна је добра координација између централних и локалних нивоа власти, приватног сектора и цивилног друштва, који сви заједно морају да раде на друштвеном и економском развоју земље. И ја се надам да ће тај заједнички уложен труд ускоро довести Србију до чланства у ЕУ“, закључио је амбасадор Фабрици.

Амбасадор ЕУ, Сем Фабрици се током посете југу Србије у Бујановцу такође састао са председником општине Шаипом Камберијем, као и председником Националног савета албанске националне мањине, Рагмијем Мустафом, а имао је састанак са председником Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, проф Зораном Станковићем.

Подели

Comments are closed.