Фабрици: Потребно унапредити квалитет реформи

0

Реформе у привреди Србије донеле су добар напредак и омогућиле јој да се “умерено носи са привредама на међународном тржишту”, а наша порука је да је веома важан и њихов квалитет, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Он је на 11. годишњој конференцији Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) рекао да мора још доста да се ради на смањивању јавног дуга, реформама државне управе и јавних предузећа, као и на запошљавању жена и младих.

“Да би се подигао капацитет привреде Србије за европско тржиште мора да се унапреди и образовање и смање парафискални намети”, казао је Фабрици.

Истакао је да се Србија посматра и “кроз ‘прозор’ колико је спремна да прихвати правне тековине ЕУ”. Србија је до сада отворила 16 преговарачких поглавља и то највећим делом одражава економску агенду, додао је Фабрици.

Према његовим речима, економска агенда је веома блиско повезана са политичком агендом, и зато ЕУ инсистира на реформском процесу, где је јако важна реформа јавне управе, а исто се односи и на правосудни систем.

“Слободни и информативни медији су део тог процеса”, додао је амбассадор ЕУ.

Фабрици је рекао да је ЕУ “природни и први партнер Србије” и навео да се 67 одсто извоза Србије обавља са Европском унијом, као и да је скоро 73 одсто директних страних инвестиција у земљу стигло из компанија које су у ЕУ.

“Свесни смо да су реформе сложене и зато пружамо подршку Србији. Протеклих година донирали смо милионе евра”, рекао је Фабрици, прецизиравши да је у току важан пројекат реформе јавне управе који ЕУ финансира са 2,5 милиона евра а чији је циљ смањење правних, регулаторних и административних препрека за пословање у Србији.

2018. година је била добра за реформе, Наша порука је да треба да се унапређује њихов квалитет, а да се при томе не занемари дужина времена и погодност тренутка, рекао је амбассадор ЕУ у Србији.

ММФ: Унапредити правосуђе

Шеф мисије Међународног монетарног фонда за Србију Џејмс Руф рекао је да је Србија постала боље место за пословање јер је постигла макроекономску стабилност, смањила јавни дуг, а одржава и ниску и стабилну инфлацију, има здрав банкарски систем и пораст запошљавања и инвестиција.

“У последње три године, ММФ се фокусирао на структурне реформе у Србији заједно са НАЛЕЂом, на послове смањења запослених у јавној управи и смањење сиве економије”, казао је Руф, додавши да је “доста урађено али да предстоји још много посла јер Србија мора да има већи привредни раст да би се придружила ЕУ”, као и да је .

Истакао је да је посебно неопходно унапредити правосуђе, због сигурности уговора и спровођења одлука.

Брнабић: Реформе нису саме себи циљ

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да ће влада још храбрије и ефикасније наставити реформе како би били бољи услови за пословање и за живот грађана.

“Реформе нису саме себи циљ… Спроводимо их због наших грађана и наше привреде. То је пут ка бољој пословној клими и пут ка владавини права”, рекла је она.

Премијерка је истакла да се успех реформи мери по томе да ли је држава успела да покрене или преокрене на боље свакодневни живот грађана.

“Више од 130.000 пристиглих захтева за упис у катастар непокретности за првих шест месеци примене еШалтера показују да смо били успешни и постигли суштину реформи и олакшали живот грађанима”, рекла је Брнабић.

Додала је да су за владу реформе и промене у Србији партнерски посао, као и да је “њен циљ да се што више појединаца и организација укључи у формирање и спровођење реформи”.

Навела је да су кључне препоруке привредника које сус спроведе, садржане у публикацији НАЛЕЂа “Сива књига”, пријава сезонских радника у пољопривреди, увођење еШалтера, скраћивање времена за упис у катастар, пореске олакшице за почетнике у бизнису међу којима ја нејвише младих.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић најавио је да ће се у овој години радити на успостављању електронског система е-аграр који би требало да олакша комуникацију пољопривредника са ресорним министарством.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да ће ове године министарство радити на унапређење рада, положаја и вредновања рада инспектора, док је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић истакла да државна управа треба да буде ефикаснија, мања и боље плаћена.

На конференцији, НАЛЕД је директору Републичког геодетског завода Борку Драшковићу уручио награду Реформатор године због успешно примењеног електонског система пријава у катастар.

Подели

Comments are closed.